May 6, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Cine este „Nicolae Popa”, căutat în Cehia pentru că ar fi aruncat în aer un depozit de armament

2 min readPoliţia cehă a declarat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbaţi care deţin mai multe paşapoarte, inclusiv paşapoarte ruseşti cu numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a anunţat anterior că Praga expulzează 18 diplomaţi ruşi din cauza suspiciunilor privind implicarea serviciile de informaţii ruseşti în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice, în 2014.De partea cealaltă, Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei de afaceri externe a camerei superioare a Parlamentului rus, a spus sâmbătă, conform agenţiei ruse de presă Interfax, că acuzaţiile aduse de Praga sunt absurde şi că răspunsul Rusiei ar trebuie să fie unul pe măsură.Surse apropiate anchetei au declarat pentru BBC că înaintea exploziei, un email a fost trimis către Imex Grup – compania care opera depozitul. În acel email, care se pretindea a fi expediat de Garda Națională din Tadjikistan, se cerea autorizarea accesului a doi bărbați în locație, pentru a efectua o inspecție. Pe documente apăreau numele Ruslan Tabarov din Tadjikistan și Nicolae Popa, din Republica Moldova.
ProfimediaEmail-ul respectiv conținea și fotografii ale pașapoartelor celor doi, iar fotografiile din documente corespund cu cele două persoane, ofiţeri ai serviciului militar de informaţii rus (GRU), suspectate de implicare în tentativa de otrăvire în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok, în oraşul britanic Salisbury.Ambii au fost surprinși de camerele de supraveghere în Salisbury și au fost identificați de polițiștii britanici drept suspecții care au împrăștiat neurotoxina Noviciok pe mânerul ușii locuinței lui Serghei Skripal. ProfimediaPotrivit site-ului de investigații Bellingcat, cei doi bărbați ar fi Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, ofiţeri ai serviciului militar de informaţii rus (GRU).Aceștia au negat implicarea în otrăvirea lui Skripal, la un post de televiziune rusesc, declarând că sunt nutriționiști și că se aflau în Salisbury pentru a vizita catedrala. ProfimediaPe 11 octombrie 2014, cei doi s-au folosit de aceleași identități – Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov – pentru a zbura la Praga. Au stat în capitala Cehiei timp de două zile, iar pe 13 octombrie s-au cazat în Ostrava, oraș aflat la aproximativ 100 de km de depozitul de armament. Aveau rezervări făcute până în 17 octombrie.
Explozia la depozitul de armament a avut loc cu o zi înainte, pe 16 octombrie, zi în care cei doi s-au îndreptat către Viena, pentru a lua un zbor spre Moscova. Autoritățile încă nu știu exact cum s-a produs explozia la depozitul de armament.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.