May 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Penurie acută de donatori de spermă în Suedia, din cauza pandemiei. Timpul de așteptare poate creşte chiar şi cu câţiva ani

3 min readSuedia se confruntă cu o penurie acută de spermatozoizi pentru sarcina asistată, deoarece donatorii potențiali evită spitalele în timpul pandemiei coronavirusului, oprind inseminările și crescând timpul de așteptare chiar şi cu ani de zile.

Suedia se confruntă cu o lipsă de donatori de spermă
Oamenii au început să evite spitalele din cauza pandemiei

”Rămânem fără spermă. Nu am avut niciodată atât de puțini donatori ca în ultimul an”, a spus Ann Thurin Kjellberg, șefa unității de reproducere a Spitalului Universitar din Göteborg.

Lipsa donatorilor a însemnat că timpul de așteptare pentru sarcina asistată a crescut de la aproximativ șase luni la aproximativ 30 de luni în ultimul an, posibil chiar şi mai mult, au declarat medicii, conform Reuters.

Citește și:

Alimente de evitat în perioada de alăptare pentru bunăstarea sugarului

Oamenii se plâng de lipsa datelor mai clare

”Este stresant că nu putem obține o dată sau date clare pentru tratament”, a spus Elin Bergsten, un profesor de matematică în vârstă de 28 de ani din sudul Suediei.
În urmă cu doi ani, Bergsten și soțul ei au solicitat sarcina asistată. Trebuia să aibă al doilea ciclu de inseminare înainte ca tratamentul să fie întârziat pe termen nelimitat din cauza penuriei. ”Este un fenomen național”, a spus Thurin Kjellberg. ”S-au epuizat în Göteborg și Malmo, în curând se vor epuiza în Stockholm”, a adăugat ea.
Dincolo de furnizorii de asistență medicală publică, există și clinici private în Suedia care sunt capabile să ocolească lipsa prin cumpărarea spermei din străinătate. Dar tratamentul asistat al sarcinii costă adesea până la 100.000 de coroane suedeze (11.785 dolari), ceea ce îl face inaccesibil pentru mulți. Sarcina asistată este gratuită în cadrul serviciului național de sănătate din Suedia.

Țările nordice și Belgia au cele mai ridicate rate de concepție asistată din lume, în ceea ce privește disponibilitatea ciclurilor pe milion de populație, potrivit Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie.
Conform legislației suedeze, o probă de spermă poate fi utilizată doar de maximum 6 femei. Majoritatea spermatozoizilor donați din Suedia au atins această capacitate, ceea ce înseamnă că, în multe situaţii, sarcina asistată este disponibilă numai pentru femeile care au folosit anterior un eșantion specific de spermă.
Margareta Kitlinski, care conduce unitatea de reproducere la Spitalul Universitar Skane, cea mai mare clinică de acest gen din Suedia, a declarat că durează aproximativ 8 luni pentru a analiza un donator din cauza numeroaselor teste implicate. În plus, multe eșantioane nu reușesc să devină donații viabile din cauza problemelor comune de îngheț.
“Dacă aveți 50 de bărbați care vă contactează, în cel mai bun caz doar jumătate dintre ei ar putea fi donatori”, a spus Kitlinski.

Unele regiuni suedeze au apelat la rețelele de socializare pentru a încuraja potențiali donatori. ”Trebuie să mergem la televizor și să le spunem bărbaților suedezi să se prezinte”, a spus Thurin Kjellberg.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.