May 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Florin Cîțu a solicitat sporirea numărului de teste peste tot în ţară, dar mai ales în colectivităţi

3 min readÎn prima sa zi de interimat la Ministerul Sănătății, premierul Florin Cîțu a revocat ordinul semnat de Andreea Moldovan prin care se schimbau regulile carantinei.

Apoi a avut mai multe întâlniri online cu șefii Direcțiilor de sănătate Publică și directorii de spitale. A cerut suplimentarea paturilor la ATI și sporirea testării, mai ales în așcoli. Majoritatea atribuțiilor le-a delegat însă lui Andrei Baciu, secretar de stat în minister și în scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu. Baciu este coleg de partid, la PNL cu premierul.Interimar la Sănătate, Florin Cîțu nu a trecut încă pe la sediul ministerului respectiv. A convocat însă mai multe videoconferinţe online, în care a discutat cu directorii DSP şi ai spitalelor COVID din ţară. Premierul le-a cerut soluţii pentru a avea mai multe pături la terapie intensivă.Florin Cîțu: “Până duminică există toate premisele să ajungem la 1600 de patru şi după aceea se fac planuri pentru 1800. Este o luptă în fiecare zi”.Ar fi însă nevoie şi de personal medical în plus.
Florin Cîțu: “Pe de o parte am aflat că sunt concursuri pentru medici ATI la care nu participă nimeni. Dar pe de altă parte am aflat că sunt medici care ies din şcoală şi nu sunt încă în concurs. Cumva informaţia trebuia să iasă că se pot face concursuri pe termen scurt pentru medici”.O altă solicitare a fost sporirea numărului de teste peste tot în ţară, dar mai ales în colectivităţi. Florin Cîțu vrea ca şcolile să fie pregătite pentru testare atunci când elevii se vor întoarce din vacanţa de primăvară. Conform unor surse care au participat la întâlnire, prim-ministrul le-a cerut responsabililor să dea dovadă de mai multă omenie în relaţia cu pacienţii, dar să nu lase garda jos în fața bolii.Majoritatea atribuţiilor le-a delegat secretarului de stat din partea PNL, Andrei Baciu, care se ocupă şi de campania de vaccinare.O altă mutare foarte rapidă a premierului a fost revocarea ordinului semnat de Andreea Moldovan. Documentul schimba regulile de instituire a carantinei şi adăuga mai multe criterii, precum şi numărul de teste efectuate într-o localitate. În acest fel, se revine la vechiul ordin care ia în calcul doar rata de incidență a cazurilor dintr-o anumită localitate.Între timp, Andreea Moldovan a anunţat că se va întoarce la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, unde a lucrat până când a fost numită secratar de stat. Înainte, a fost medic infecţionist la Geneva. Aseară, când a ieşit din Ministerul Sănătăţii, a fost huiduita de contestatari.La Braşov, locuitorii oraşului au aşteptat-o cu flori.Fost pacient: ”Am venit din dorinţa de a o încuraja şi a vedea că sunt mulţi dintre pacienţi care au fost pe mâna ei şi o susţin în continuare”.
Femeie: ”Am considerat că merită să îmi rup 10 minute din timpul meu ca să îi aduc un buchet de flori. Eu nu consider că a făcut un lucru pentru care să merite să fie demisă”.În 2013, spitalul braşovean unde lucra Andreea Moldovan a fost declarat “cel mai curat din Europa”. Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.