May 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Ministrul Vlad Voiculescu vine cu lămuriri pe Facebook, în miez de noapte: “Bucureştiul NU se carantinează de Paşti”

3 min readDe Veronica Micu.Publicat: 14.04.2021, 06:39.
Actualizat: 14.04.2021, 07:01

Vlad Voiculescu a venit cu lămuri, marţi noaptea, după nenumăratele critici aduse ordinului elaborat de ministerul Sănătăţii, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. 

Vlad Voiculescu vine cu lămuriri pe Facebook, în miez de noapte Inquam Photos / George Călin

Vlad Voiculescu spune că ordinul elaborat de minister doar aduce unele clarificări, nu modifică nimic.
În continuare, carantinarea se face pe baza aceloraşi criterii.

Ministrul Sănătăţii susţine că noile criterii nu vor duce la carantinarea Capitalei.

“S-au publicat noile criterii de carantinare a localităţilor. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localităţi.

Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidenţă şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi secţiile ATI. Se defineşte deasemenea carantinarea zonală. Ca şi până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, şi nu automat”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze şi că în urma acestor prevederi, Bucureştiul nu va intra în carantină de Paşte.
“Şi nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paşte la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunţate ale guvernului nu se schimbă”, a încheiat ministrul Voiculescu postarea sa de pe Facebook.

Prefectul Capitalei a aflat de ordinul privind criteriile din Monitorul Oficial
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat marți seara că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților din Monitorul Oficial.
Stoica a respins ideea intrării Capitalei în carantină, într-o intervenție telefonică la Antena3, spunând că decizia carantinării se bazeză și pe alte criterii, economice sau demografice.
”Nu este o decizie automată, luată matematic şi mecanic după ce ne uităm într-un ordin şi vedem ce criterii sunt acolo. Decizia pleacă de la o analiză pe baza acestor criterii, după care urmează să se adauge şi alte lucruri şi, la final, se ia o decizie”, a afirmat Aln Soica.

Întrebat dacă municipiul Bucureşti va fi în carantină de sărbători, prefectul Alin Stoica a afirmat: ”Răspunsul este nu. Şi până acum pe criteriile existente, valabile până ieri, eram în aceeaşi situaţie, organele sanitare ar fi putut să propună acest lucru”.
Şi secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care semnează ordinul prin care au fost modificaţi indicatorii privind carantinarea, susţine că decizia de carantinare a unei localităţi va ţine cont de mai multe aspecte.

Potrivit unor surse, premierul Florin Cîțu nu și-ar dat acordul pe ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților.
„Nimeni nu știa ca urmează sa se publice acest ordin și că se publica în aceasta formă, respectiv nu a existat un acord în acest sens”, au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Noi reguli de carantinare
Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.
Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.
Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile. Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.