April 12, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Vaccinul AstraZeneca, fără limite la utilizare în România

7 min readDeși mai multe țări europene – printre care Spania, Italia, Belgia și Marea Britanie – au limitat utilizarea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca imediat după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o legătură între vaccin și apariția unor cheaguri de sânge, România va continua vaccinarea cu serul companiei anglo-suedeze, pentru toate categoriile de vârstă. Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a argumentat această decizie spunând că evenimentele trombotice sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile. Cei care doresc să se vaccineze vor primi un „material informativ”.  

 

Valeriu Gheorghiță a declarat, ieri, că în România situația epidemiologică generată de pandemie este îngrijorătoare, cu peste 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi și peste 150 de decese.

„Se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. (…) În ultimul timp, s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor.(…) Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic este foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale disponibile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, precizând că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare iar beneficiile vaccinări depășesc cu mult riscurile.

„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi, s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. La persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel”, a mai spus Gheorghiță, adăugând că va fi elaborat un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze. 

Foarte mulți oameni se întreabă dacă nu ar trebui să își facă analize înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, însă dr. Gheorghiță susține că, din moment ce nu au fost identificați factori de risc, autoritățile nu pot recomanda un set un pachet de analize care să fie făcute anterior vaccinării.

 

Ce decizii au luat alte state 

După ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, miercuri, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au primit acest ser, mai multe state au decis, ieri, să limiteze utilizarea vaccinului. 

Italia a anunțat încă de miercuri că rezervă utilizarea vaccinului Covid-19 AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Ulterior, și Spania a anunțat că schimbă strategia de vaccinare și, începând de astăzi, va fi administrat serul anti-COVID produs de companie pentru cei peste 60 de ani. 

Tot miercuri, autoritățile sanitare belgiene au decis, pe baza avizelor științifice recente, să înlocuiască vaccinul AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Australia s-a răzgândit în câteva ore

Germania introdusese deja restricții cu privire la folosirea vaccinului contra COVID al AstraZeneca doar la cei care au peste 60 de ani, iar ieri autoritatea de reglementare în domeniul vaccinurilor a anunțat că își menține recomandarea. 

Chiar și Australia a decis să oprească administrarea acestui ser persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, la doar câteva ore după ce anunțase că va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, potrivit AFP.

UK recomandă alt vaccin la cei până-n 30 de ani

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit a recomandat, miercuri, să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil. „Adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariție a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin anti-Covid-19”, a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI.

Autoritățile britanice au făcut, însă, mai multe recomandări, pe grupe de vârstă, care erau deja puse la dispoziția populației, astfel încât oamenii să știe exact cât de ridicate sunt riscurile pentru ei și, mai ales, ce au de făcut în continuare, mai cu seamă dacă au și alte afecțiuni medicale (vezi foto). 

Spre exemplu, li se explică oamenilor cât de protejați sunt după o singură doză de AstraZeneca, în funcție de vârstă.  


 

Când trebuie să ceri ajutorul unui medic

Potrivit agenției europene a medicamentului, cei care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca trebuie să solicite imediat ajutorul unui medic dacă au următoarele simptome în primele două până la patru săptămâni după administrarea vaccinului: dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, precum dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată. De asemenea, trebuie urmărită apariția unor reacții cum ar fi: petele mici de sânge apărute sub piele sau vânătăile inexplicabile, ce apar în alte părți decât la locul injecției.

 

169 de cazuri rare de cheaguri de sânge la creier au fost identificate, până în data de 4 aprilie, la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană.

 

Directorul Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a vizitat miercuri centrele de vaccinare de la Romexpo, a subliniat că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt în continuare mai mari decât riscurile acestuia. „COVID-19 este a doua cea mai mare cauză de deces în Europa. La fiecare 25 de secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Oamenii nu mor din cauza vaccinului”, a spus dr. Hans Kluge, într-o conferință de presă, adăugând că recomandă fiecărei țări să monitorizeze efectele vaccinului. „Este foarte important să existe protocoale clinice funcționale care să gestioneze aceste reacții adverse, cum sunt trombozele”, a subliniat reprezentantul OMS. 


Deși, teoretic, nu sunt lideri pe viață, realitatea politică sugerează că mandatul extins al lui Xi Jinping și, începând din această săptămână, cel al lui Vladimir Putin îi vor menține pe cei doi pe o…


Deși mai multe țări europene – printre care Spania, Italia, Belgia și Marea Britanie – au limitat utilizarea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca imediat după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a…


Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu au suferit tromboze, a declarat, joi seara, coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Ghoerghiță. Acesta spune că le recomandă celor…


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a catalogat, joi, drept ineficientă şi “chiar stupidă” abordarea Statelor Unite faţă de Rusia, avertizând că Administraţia Vladimir Putin va riposta dacă Washingtonul im…


Un examen național, cu subiecte unice, ar fi varianta optimă pentru ocuparea funcțiilor de directori în școlile din țară. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se gândește că un astfel de cocnurs ar putea fi…


Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei, avertizează Dmitri Kozak, ad…


Vaccinarea unui număr cât mai mare de cadre didactice și testarea tuturor elevilor cu simptome cu „toate testele relevante” sunt cele două condiții care favorizează reîntoarcerea tuturor elevilor în școli,…


Deputatul Alexandru Rafila spune că Ministerul Sănătății vrea să preia controlul asupra Institutului Național de Sănătate. Este un institut care spune adevărul și care a contrazis ministerul de mai multe ori,…


Deputatul Alexandru Rafila susține că gafele făcute de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dovedesc faptul că reprezentantul Guvernului refuză să-și asume responsabilitatea. Tot timpul este de vină…


Sorin Grindeanu l-a criticat, joi, la Antena3, pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și a afirmat că este cel mai slab ministru aflat la conducerea acestui minister foarte important pentru România.

“Este…


Preşedintele american Joseph Biden a anunţat, joi după-amiază, măsuri suplimentare pentru controlul armelor de foc, catalogând drept o “ruşine” violenţele armate produse în Statele Unite.

“Nimic din ceea ce r…


Primăria oraşului Borsec, judeţul Harghita, a accesat un proiect european de 31 mil. lei (peste 6 mil. euro), în cadrul programului REGIO 2014-2020, pentru construirea a două clădiri cu funcţiuni sociale,…


Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat au fost vaccinate 56.823 de persoane. Numărul dozelor de vaccin AstraZeneca folosit a fost mai mic…


După vacanța de primăvară, elevii se vor întoarce la cursuri după aceleași scenarii de până acum, arată Administraţia Prezidenţială.

“Obiectivul principal este reîntoarcerea în clase a…


Guvernul va decide, astăzi, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru 30 de zile, începând cu 13 aprilie. Vor fi stabilite măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru pr…Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.