April 16, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Gafa lui Vlad Voiculescu. Ministrul spune că morții de COVID-19 nu trebuie puși dezbrăcați în saci: „Altă întrebare, vă rog!”

3 min read
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi,  într-o conferință de presă că Ordinul actual de ministru nu prevedea faptul că decedații de COVID nu trebuie îmbrăcaţi, adăugând că persoanele decedate nu trebuiau puse, fără haine, în saci, deoarece acest aspect nu este stipulat în lege: „Altă întrebare, vă rog”, a spus ministrul Voiculescu, când i s-a citit din ordin.
Ulterior, ministrul  Sănătății a revenit pe pagina sa de Facebook și și-a cerut scuze, menționând că nu va comenta această reglementare, ci o va modifica:
„Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație parțial greșită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați – și anume cei autopsiați (!) – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu: „E vorba de lipsa de bun-simț”
„Dacă cei de la Pompe funebre au îngropat oameni fără să respecte legea, atunci au făcut de capul lor”, a spus, joi, Vlad Voiculescu, menționând că „ nu scrie nicăieri în ordinul de ministru că oamenii nu trebuie să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat, e vorba de lipsa de bun simț”, spune ministrul Voiculescu, joi, într-o conferință la Ministerul Sănătății.
Ordinul care îl contrazice pe Vlad Voiculescu
Un ordin de ministru referitor la înmormântările COVID-19 și publicat pe 13 martie 2020 în Monitorul Oficial. Potrivit articolul 7 din ordin, „aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”.
Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției.
Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.
După identificarea cadavrului de către aparținătorii decedatului sau de către cei desemnați în condițiile prezentului protocol și semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.
Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior.
Joi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că în noul ordin de ministrul vor fi reglementate câteva dintre aspectele cu privire la pacienții infectați cu Covid-19, care se află la internați în secțiile de terapie intensivă. Ministrul a spus că accesul preoților va fi permis în spitale și, de asemenea, un aparținător va putea merge în secția ATI în condiții de siguranță sanitară.
 Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.