April 11, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Nu luăm în calcul carantinarea, mergem în direcția relaxării

3 min read„Vă dau un orizont 1 iunie, asta înseamnă 5 milioane de persoane și finalul lunii iulie, când avem 10 milioane de persoane, adică 70% (de persoane vaccinate – n.r.), deci putem vorbi de o relaxare și mai mare a restricțiilor”, a spus Florin Cîțu miercuri, într-o conferință de presă susținută după ședința săptămânală a Executivului.
„Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment. V-am spus că nu va exista un lockdown în România generalizat, nu va exista nicio carantinare. Mergem, așa cum vedeți, în direcția relaxării economiei”, a adăugat sursa citată.
El a răspuns, astfel, întrebărilor privitoare la declarațiile făcute de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care a spus că „două săptămâni de carantină ar face minuni”.
Cîțu a spus că abordarea secretarului de stat de la Sănătate ar fi fost, de fapt, una „teoretică” și nu o propunere menită a fi pusă în practică.
„Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și doamna secretar de stat vă dădea un exemplu teoretic. Știți foarte bine că anul trecut, toată discuția despre carantinare se învârtea în jurul a două săptămâni. ‘Avem două săptămâni”https://romania.europalibera.org/”Trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus’. Era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere în acest sens”, a spus premierul.

Cât privește activitatea sectorului HoReCa, premierul spun că, dacă angajații vor fi vaccinați, sectorul ar putea funcționa nestingherit încă din vară, indiferent care va fi rata de infectare.
Cu privire la suspendarea activităţii operatorilor economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei, Cîțu a explicat întârzierea adoptării proiectului prin lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social (CES).
El a profitat de ocazie pentru a semnala că este necesară și o reformare a CES.
„Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi, deşi practica permitea să fie luat direct în discuţie, a fost întârziat proiectul şi nu are avizul CES. CES, aşa cum ne-a obişnuit în alte dăţi ori vine cu propuneri să creştem salarii, să creştem cheltuieli, eu v-am spus că e nevoie de reformă şi la CES. Avem chiar în PNRR nişte bani incluşi pentru reformă în acest sector. Mi se pare o obstrucţionare ciudată, dar nu ne vom opri aici. Vom veni cu acest proiect de lege. Avem şi mâine şedinţă de Guvern. Dacă se poate mâine, dacă nu, săptămâna viitoare cu siguranţă vine proiectul de lege. A ajuns la CES. Putea să fie direct pus în plen, nu s-a dorit acest lucru. Dar îl vom avea de săptămâna viitoare”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat de ce întârzie aprobarea proiectului de lege prin care poate fi suspendată activitatea unui operator economic care nu respectă restricţiile.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.