April 11, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Iarna loveşte din nou în forţă. A nins abundent în centrul ţării şi la munte

3 min readIarna loveşte din nou în forţă, când nimeni nu credea că mai are vreo putere. A nins abundent în centrul ţării şi la munte, iar zăpada s-a aşternut pe străzi şi pe şosele, un nou coşmar pentru şoferi.

Şi pe trotuarele necurăţate, oamenii s-au deplasat greu. Meteorologii ne-au avertizat cu privire la acest episod de iarnă şi au emis un cod galben de ninsoare valabil până la ora 18. În zonele montane, pe linia arcului carpatic, vântul bate cu putere şi viscoleşte zăpadă, iar riscul de avalanşa este maxim.Pe drumurile de munte se circulă ca-n plină iarna, şoselele sunt acoperite cu zăpadă frământată, vizibilitatea este redusă, iar ultilajele de deszăpezire nu resusesc să facă faţă ninsorii abundente.Cum a început să ningă, au apărut blocajele pe DN1A, la graniţa dintre Braşov şi Prahova. Șoferii maşinilor de mare tonaj au tras de-o parte şi de alta a şoselei şi aşteaptă ca drumul să se cureţe.Șofer: ”Aşteptam să vedem dacă trece vreo sărăriţă, n-am văzut niciuna. Cei care sunt goi, n-au urcat nici unul. Eu sunt încărcat, dar nu vreau să risc”.
Şoferii care şi-au schimbat anvelopele de iarnă cu cele de vara nu şi-au mai putut înainta traseul către munte.Pe Drumul naţional 73, care străbate culoarul Rucăr Bran, drumarii au intervenit cu întârziere, aşa că mai multe maşini au derapat şi au rămas de-a curmezişul drumului.Locuitorii Brașovului s-au trezit dimineaţa sub asediu. A nins cu fulgi mari şi, în câteva ore, stratul de zăpadă a crescut la 20 de centimetri. Firma de deszăpezire a trimis în teren prea puţine utilaje; ca urmare – autobuzele au circulat cu dificultate pe străzile necurăţate, iar staţiile s-au aglomerat cu oameni în aşteptare.Pe străzile înguste din centrul vechi al oraşului maşinile de dezapezire încă nu au ajuns, aşa că drumurile sunt inpracticabile.Şi la Sibiu, oamenii au fost luaţi prin suprindere de întoarcerea iernii.La Rânca, pe Transalpina, temperaturile au scăzut la minus 7 grade, din cauza viscolului.Pentru amatorii de schi, însă, acest episod de iarnă a căzut la fix.
Vasile Mitroiu, administratorul domeniului schiabil Rânca: “Mă bucur că e şi zăpadă proaspătă pentru că e vacanţa copiilor, vacanţă de primăvară, de Paşte, pe care am transformat o în vacanţă de iarnă.”Şi în zona de munte a judeţului Suceava ninge necontenit încă de la primele ore ale dimineţii, iar stratul de zăpadă nou depus măsoară între 10 şi 30 de centimetri.Şi la Alba Iulia a nins ca în mijlocul iernii. Iar la cota 1100 de metri altitudine în Munţii Apuseni peisajul este unul de luna decembrie.Acest episod de vreme rea va ţine până diseară, spun meteorologii.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.