April 11, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

FMI anunță soluția pentru redeschiderea economiei

4 min readPentru a putea fi deschisă economia, trebuie să se cheltuie mai mulți bani pentru accelerarea vaccinării, arată raportul de monitorizare fiscală al Fondului Monetar Internaţional, scrie Reuters. Din păcate, pandemia va duce la creșterea datoriei publice globale în acest an.

Virusul SARS-CoV-2 va putea fi controlat mai repede prin vaccinare, ceea ce ar duce la colectarea de venituri fiscale globale suplimentare, de peste 1.000 miliarde de dolari până în 2025, în economiile avansate, iar PIB-ul mondial ar putea creşte cu 9.000 de miliarde de dolari, deoarece afacerile s-ar redeschide mai repede, iar oamenii ar avea locuri de muncă. 
“Prin urmare, nu doar că se recuperează banii cheltuiți pentru vaccinuri, ci este furnizată o valoare excelentă pentru banii publici investiţi în majorarea capacităţilor de producţie pentru vaccinuri şi în distribuţie”, transmite FMI. FMI cere statelor să menţină sprijinul fiscal acordat economiilor, afacerilor şi cetăţenilor vulnerabili.
Instituția estimează că sprijinul fiscal acordat de guverne este de circa 16.000 miliarde de dolari, de la începutul pandemiei şi până în 17 martie 2021.

Deficitele vor scădea uşor în majoritatea statelor în acest an deoarece măsurile adoptate în timpul pandemiei expiră sau vor fi retrase, şomajul va scădea, veniturile vor eîncep să se redreseze datorită redeschiderii afacerilor.
Deficitele bugetare în economiile avansate au ajuns la 11,7% din PIB în 2020, faţă de 2,9% din PIB în 2019, dar ar trebui să se atenueze la 10,4% din PIB în 2021. Totodată, deficitele în ţările emergente se vor reduce la 7,7% din PIB, iar în statele cu venituri scăzute vor coborî la 4,9% din PIB.

Datoria publică globală va atinge la nivel record de 99% din PIB în 2021. În economiile avansate, datoria va atinge 122,5% din PIB în 2021, de la 120,1% din PIB în 2020.

FMI cere sprijin pentru gospodăriile vulnerabile, inclusiv minorităţi, femei şi angajaţi cu salarii scăzute care muncesc la negru în multe Totodată este necesar mai mult sprijin pentru micile afaceri.
Statele dezvoltate, cu un nivel ridicat al datoriei, trebuie să-şi reconstruiască rezervele fiscale  pentru a fi pregătite în cazul unor şocuri viitoare. 


Pentru a putea fi deschisă economia, trebuie să se cheltuie mai mulți bani pentru accelerarea vaccinării, arată raportul de monitorizare fiscală al Fondului Monetar Internaţional, scrie Reuters. Din…

Video UPDATE. Comisia de siguranță de vaccinurilor din cadrul EMA a anunțat că a găsit o legătură între cazurile de tromboze și vaccinul AstraZeneca, dar că, în continuare, beneficiile în prevenirea COVID-19 s…

Galerie Foto Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, marți, externalizarea restaurantului de la nivelul S2 al Palatului Parlamentului.

Astfel, potrivit memorandumului aprobat de Biroul permanent, externalizarea…


Vreme deosebit de rece, ninsori şi viscol se semnalează până sâmbătă dimineaţa în cea mai mare parte a ţării, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În intervalul 7 aprilie,…


Premierul Florin Cîțu a susținut un briefing de presă, miercuri, după ședința de Guvern. El a dat asigurări  că autoritățile nu iau în calcul o carantină generală, după ce Andreea Moldovan…


Deputatul PSD Daniel Ghiță a declarat, miercuri, că nu știe că ar fi declarată pandemie în România, întrebat fiind de jurnaliști de ce nu poartă mască de protecție.

Pe de altă parte, acesta a afirmat c


Primarul Sectorul 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că autoritatea locală va începe vineri sau cel târziu săptămâna viitoare ridicarea chioșcurilor din stațiile de metrou de pe raza sectorului.

„Da, mizeria…


Judeţul Ilfov, cu 8,66 cazuri la mia de locuitori, înregistrează în continuare cea mai mare rată de incidenţă privind infecţia cu SARS-CoV-2, în scădere uşoară faţă de ziua anterioară (8,68), potrivit…


Grupul de Comunicare Strategică a publicat ultimele date înregistrate în ultimele 24 de ore, în România: peste 5.000 de noi cazuri de infectare şi 175 de noi decese. La terapie intensivă sunt internați 1.487 de…


Starea de alertă ar putea fi prelungită mai mult de 90 de zile doar cu acordul Parlamentului, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputații AUR, spune George Simion.

„Deputatul AUR de Galați Lilian…


 Astăzi avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziție vaccinurile COVID, iar imunizarea populației prin vaccinare rămâne singurul instrument…


Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, le-a atras atenția angajaților care nu folosesc registrul de prezență că nu vor mai fi plătiți și a menționat că vinerea nu va mai fi program scurt.

Clotilde Armand…


Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat miercuri lansarea în dezbatere publică a proiectului de buget pentru 2021. Acesta prevede, printre altele, modernizarea a 32 de kilometri din rețeaua de termoficar…


Ploaia torențială a dat peste cap traficul pe autostrada A3 București-Ploiești. Miercuri, înainte de prânz, la intrarea în capitală s-au format coloane lungi de mașini, iar șoferii au fost sfătuiți să…


Medicii și personalul sanitar sunt adevărații eroi ai acestei perioade, afirmă premierul Florin Cîțu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății: „Important să ne mobilizăm pentru a reduce presiunea pe care o…Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.