April 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Filosoful André Comte-Sponville susține că dictonul francez “Libertate, Egalitate, Fraternitate” și-a pierdut din valoarea inițială

2 min read


Sponville a fost invitat, vineri, 2 aprilie, la “Momentul tău politic”, emisiune difuzată pe FranceInfo. Filosoful susține că prima valoare(libertate) din celebra deviză și-a pierdut valoarea în fața unei non-valori, sănătatea, potrivit smartradio.

„Multă lume a fost șocată când am spus că sănătatea nu este valoarea supremă, iar faptul că acest lucru ar fi putut șoca este foarte surprinzător. Scrie undeva în Evanghelii – și spun asta în calitate de ateu – scrie în Evanghelii ai grijă de sănătatea ta așa cum Dumnezeu are grijă de a lui ? Nu, este scris: iubiți-vă unii pe alții așa cum Dumnezeu vă iubește.Sper că nu sunt singurul din această țară iudeo-creștină care crede că dragostea este o valoare mai mare decât sănătatea”, a menționat filosoful.

Sponville a explicat că sănătatea nu este o valoare supremă  “Unii ar putea fi șocati pentru că văd doctori în fiecare seară la televizor, ceea ce spune multe despre ceea ce eu numesc corectitudine sanitară”

Filosoful a atras atenția că libertatea a fost marginalizată de frica de moarte, dar și de dorința de a pune sănătatea pe primul loc: “Nu este scris pe frontispiciile primăriilor noastre, din câte știu eu, Sănătate, Egalitate, Fraternitate. Este scris, Libertate, Egalitate, Fraternitate”.

Jurnaliștii de la smartradio au tradus o parte din declarațiile lui Sponville din cadrul emisiunii “Momentul tău politic”:

“Ceea ce eu numesc pan-medicalism este atunci când facem din sănătate o valoare supremă, ceea ce este greșit. Nu, sănătatea nu este o valoare, este un bun. Trebuie să facem diferența între bunuri și valori. Un bun este ceva care este de dorit și posibil de invidiat. O valoare este ceva demn de stimă sau admirabil. De exemplu, pot invidia pe cineva pentru că este mai sănătos decât mine. Pot invidia pe cineva pentru că este mai bogat decât mine. Cu alte cuvinte, sănătatea și bogăția sunt bunuri. Dar dacă admir pe cineva pentru că este mai sănătos decât mine sau mai bogat decât mine, atunci sunt un imbecil.

Pot admira pe cineva, pe de altă parte, pentru că este mai curajos decât mine, mai drept decât mine, mai iubitor decât mine, mai generos decât mine. Acestea sunt valori reale. Astfel, dacă supunem valorile bunurilor, suntem deja într-o societate nihilistă. Cel care îți se spune că nu e nimic mai presus de bani, este un nihilist financiar. Ei bine, cel ce vă spune că nu este nimic mai presus de sănătate este nihilistul sănătății”, a spus filosoful.
 
Secvență din cadrul emisiunii aici!Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.