April 19, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

PSD dă cei mai mulți bani presei. Pagubă de 1,3 milioane de euro pentru partidele lui Tăriceanu și Ponta

3 min readDe la începutul anului, partidele sunt obligate să raporteze într-o aplicație dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă cum cheltuiesc sumele primite ca subvenție. Este primul an în care se întâmplă acest tip de raportare lunară. În 2021, bugetul de stat a alocat pentru partidele aproape 30 de milioane de euro.
Suma încasată de partide în primele trei luni ale anului este de aproape 10 milioane de euro, cea mai mare cotă revenind Partidului Social Democrat, datorită rezultatului de la alegerile locale și parlamentare.
Informațiile prezentate de AEP dezvăluie că partidele încasează mai mulți bani decât au nevoie pentru funcționare. În primele două luni, se pot remarca sumele plătite pentru promovarea în mass-media.
Partidul Social Democrat a încasat în lunile ianuarie și februarie peste 15.2 milioane de lei. Din suma intrată în conturi, PSD a cheltuit cel mai mult pentru presă și propagandă – 63%. În luna ianuarie, 1,1 milioane de lei, iar în luna februarie 1.7 milioane de lei. Un total de 2,8 milioane de lei (aproape 700.000 dolari). Nu au fost publicate datele aferente lunii martie.
Și Partidul Național Liberal a alocat sume importante pentru mass media: 1,4 milioane de lei în ianuarie și peste 1,1 milioane de lei în februarie. Un total de 2.5 milioane de lei.
Comparativ, sumele cheltuite de USR sunt la un nivel redus: aproape 60.000 de lei în cele două luni. Alianța pentru Unirea Românilor a primit peste 3 milioane de lei în lunile ianuarie și februarie, dar a cheltuit doar 8 lei pentru comisioane bancare.
Recent, AUR a inițiat un proiect legislativ care ar permite partidelor să folosească banii pentru construirea unor așezăminte culturale, medicale sau sociale, în beneficiul public.
„Considerăm că acest proiect ar depărta scopul subvențiilor de la cel din lege și, în general, de la standardele și practicile internaționale, întrucât aceste fonduri au obiectivul de a facilita consolidarea partidelor politice. Deși atenția către bunăstarea cetățenilor trebuie să fie un scop primar al partidelor politice, construirea unor astfel de clădiri trebuie să rămână totuși atribuția administrației publice sau a altor entități; de altfel, nu oprește nimic partidele politice să inițieze astfel de proiecte din bani privați, pe care nici nu îi prea mai strâng în afara campaniilor, sau să pună pe agenda publică aceste nevoi. De asemenea, menționăm că AUR ar putea solicita AEP să nu mai transfere acești bani, dacă nu vrea să îi folosească”, susține Septimius Pârvu – Expert Forum.
Probleme financiare pentru partidul lui Tăriceanu
ALDE și Pro România au avut probleme în rambursarea sumelor cheltuite la alegerile locale și parlamentare. Paguba este de peste un milion de euro.
Conform cererii de rambursare pe care ALDE a depus-o după alegerile locale suma cerută era de peste 6,7 milioane de lei. Echipa de control din Autoritatea Electorală Permanentă a validat însă doar 2.83 milioane de lei și a invalidat suma de 3,88 milioane de lei din cauza încălcării mai multor prevederi legale.
Probleme au fost și pentru Pro România în urma alegerilor parlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu ramburseze peste 2,6 milioane de lei.
Astfel, în urma celor două campanii, partidele lui Călin Popescu Tăriceanu au rămas fără aproape 6,5 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro).
Partidele au cerut spre rambursare după alegerile parlamentare peste 145 de milioane de lei, de aproape 3 ori mai mult decât în 2016.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.