April 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Telefoanele Android transmit la Google date despre utilizator la fiecare 4 minute și jumătate

3 min readVolumul de informații raportate la Google despre preferințele și datele utilizatorilor este de 20 de ori mai mare în cazul utilizatorilor de Android, decât în cazul telefoanelor Apple, către producător, arată un studiu.

 Android este dezvoltat de Googe, iar cei care folosesc aceste telefoane trebuie să se aștepte ca istoricul aplicațiilor, locurile vizitate, istoricum navigării pe net și multe alte date și preferințe personale să ajungă la compania mamă, Google în acest caz, pentru a intra în circuitul prelucărilor ststistice. Volumul acestora este de 20 de ori mai mare la Google decât la telefoanele cu iOS ale Apple, se arată într-un studiu preluat de news.ro.Transmiterea activităților și preferințelor utilizatorului pe un anume dispozitiv și modul în care acesta este utilizat se încadrează la noțiunea de telemetrie. Aceste date sunt transmise în fundal, fără ca utilizatorul să aibă habar de asta, arată studiul citat.Toţi producătorii marilor sisteme de operare, de la Google şi Apple, la Microsoft, au inclus în acestea instrumente care le transmit date de telemetrie. Prin definiţie, acestea sunt informaţii despre felul în care utilizatorul foloseşte produsul şi sunt colectate cu scopul de a analiza şi îmbunătăţi sistemul de operare.
Însă, studiul publicat recent de Profesorul Douglas J. Leith de la Universitatea din Dublin, care a cercetat telemetria pe Android şi iOS, pare să sugereze că producătorii abuzează de această facilitate.Cercetătorul irlandez a urmărit conexiunile realizate de smartphone-uri cu serverele Google şi Apple în anumite momente ale utilizării, precum: după resetarea la configurarea iniţială, când se introduce şi se scoate cartela, când se accesează setările dispozitivului, când se activează şi se dezactivează funcţia de localizare, când utilizatorul se loghează în magazinul de aplicaţii etc.Primul lucru observat a fost că, aceste conexiuni se realizează chiar şi atunci când utilizatorul a optat să nu trimită date de telemetrie, ceea ce poate fi interpretat ca o formă de înşelare a utilizatorului – de ce mai oferi posibilitatea dezactivării colectării datelor, dacă nu ţii cont de opţiunea utilizatorului?Colectarea datelor se face atât de agresiv, încât conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu foloseşte dispozitivul sau nu este logat în cont.Ambele sisteme de operare, atât Android, cât şi iOS, transmit date de telemetrie, în medie, la fiecare 4 minute şi jumătate.Google colectează de 20 de ori mai multe informaţii de telemetrie decât Apple, este o altă concluzie a studiului. La fiecare 12 ore, smartphone-urile cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1MB. În aceeaşi perioadă de timp, Apple primeşte numai 52KB.Date fiind concluziile studiului, pe care care Google îl contestă spunând că va publica propria versiune, utilizatorii se pot întreba dacă nu cumva, fără ştirea lor, sunt trimise şi alte date, pe lângă cele de telemetrie. Reputaţia marilor companii de tehnologie vis-a-vis de intimitatea utilizatorilor justifică o astfel de întrebare.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.