April 11, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Legea Kurzarbeit, care permite reducerea timpului de muncă al salariaţilor cu până la 80%, a fost promulgată. ”Este o gură de oxigen în economie”

3 min readIohannis a promulgat legea prin care angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaţilor cu până la 80%, pe perioada stării de urgenţă sau de alertă. Coaliţia pentru Dezvoltarea României spune că legea va aduce o gură de oxigen în economie

Legea Kurzarbeit sau flexibilizarea regimului de muncă, măsură cerută de 8 luni de mediul de afaceri şi promulgată vineri de preşedintele României va aduce o gură de oxigen extrem de importantă în economie, cu beneficii importante sociale, se arată într-un comunicat transmis de Coaliţia pentru Dezvoltarea României(CDR), care precizează că această măsură ar putea menţine sau readuce în activitate cu timp parţial de muncă în jur de 500.000 de angajaţi, potrivit news.ro.
“Din estimările Guvernului este de aşteptat ca 60.000 de companii din sectoarele extrem de afectate de criză, cum sunt industriile ospitalităţii şi a evenimentelor, cultura şi sportul, să poată menţine sau readuce în activitate cu timp parţial de muncă în jur de 500.000 de angajaţi. Impactul va fi că măsurile sanitare vor putea fi uşor corelate cu disponibilitatea forţei de muncă, iar închiderea, deschiderea sau ndeschiderea parţială a businessurilor va putea fi făcută cu agilitatea de care e nevoie în această perioadă”, se arată în comunicat.

Potrivit CDR, Kurzarbeit sau flexibilizarea regimului de muncă, cerut de 8 luni de zile de mediul de afaceri şi promulgat azi de preşedintele României va aduce o gură de oxigen extrem de importantă în economie, cu beneficii importante sociale. „Astăzi marcăm o zi importantă, aceea în care aceste măsuri importante luate în economiile occidentale vor fi implementate în România. Salutăm susţinerea de până acum a Preşedintelui şi a Guvernului şi continuăm să ne bazăm pe ea. Flexibilizarea muncii aduce optimism în sectoarele afectate şi avem speranţa că implementarea legii se va face cu viteza luminii, de care avem acum nevoie”, a afirmat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Dragoş Anastasiu.

Legea Kurzarbeit, promulgată de Klaus Iohannis. Angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaților cu până la 80%
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care modifică o OUG şi care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.
Pe 10 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”, arată un amendament admis din raportul comisiei de muncă la proiectul de lege adoptat de Cameră.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.