April 15, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

LIVE UPDATE VIDEO Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii

6 min readLa Washington D.C. are loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Evenimentul din centrul capitalei federale americane se desfăşoară în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrânsă a publicului larg din cauza crizei sanitare. Ceremonia se desfăşoară în absenţa lui Donald Trump.

 

 

Today, we begin anew. Tune in for #Inauguration2021. https://t.co/HxfU8q5riA— Joe Biden (@JoeBiden) January 20, 2021

 

 

 

 

 

 

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, depune jurământul miercuri pe o Biblie care aparţine familiei sale din 1893 şi care a fost folosită şi la învestirea sa ca vicepreşedinte în 2009 şi 2013, relatează NBC News.Această Biblie a fost de asemenea folosită de fiecare dată când a fost învestit senator al SUA. Biblia are o cruce celtică pe copertă.Beau Biden, regretatul fiu al preşedintelui ales, a folosit aceeaşi Biblie când a fost el însuşi învestit procuror general al Delaware.
 

 

 

Foştii preşedinţi americani Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama sunt prezenţi miercuri la Capitol Hill pentru ceremonia de învestire a lui Joe Biden, în acord cu tradiţia de unitate transpartinică şi naţională în jurul celebrării instalării unui nou preşedinte, relatează DPA.


 

 

 

Bill Clinton este însoţit de Hillary Clinton, fost secretar de stat şi fostă candidată la prezidenţiale. George W. Bush a venit împreună cu soţia sa, Laura Bush, iar Barack Obama, de asemenea cu soţia, Michelle Obama.

 

 

 

Fostul preşedinte Jimmy Carter, în vârstă de 96 de ani şi într-o stare de sănătate precară, nu a putut participa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Curtea supremă a SUA, situată în faţa Capitoliului unde Joe Biden urmează să depună jurământul miercuri la prânz, a primit o ameninţare cu bombă în cursul dimineţii, a declarat un purtător de cuvânt citat de AFP.”Clădirea şi împrejurimile sale au fost verificate şi nu a existat o evacuare”, a precizat Kathleen Arberg pentru France Presse.Înalta curte este închisă publicului de la începutul pandemiei şi personalul său a fost redus la minim. Audierile au avut loc prin telefon.
 

 

 

 

 

 

Preşedintele ales al SUA Joe Biden şi viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu pentru a depune jurământul, în prezenţa foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, dar în absenţa lui Donald Trump, relatează AFP.

 

Democratul va fi învestit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în cadrul unei ceremonii fără precedent, marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai miliardarului republican.Mai mulţi lideri republicani-cheie au venit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestitură, pentru a da un semnal de unitate şi de sprijin pentru un transfer paşnic de putere în pofida absenţei fostului preşedinte Donald Trump, notează dpa.Printre republicanii care participă se află senatorul Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat.

 

Foto: (c)  Allison Shelley / REUTERS

UPDATE ORA 17.35  Ceremonie de învestitură în SUA: Starurile din showbiz, pregătite să ofere o veritabilă ”cheie de boltă” a evenimentelor

 

Numeroase vedete din industria de divertisment sunt gata să participe la evenimentele organizate cu ocazia ceremoniei de învestitură a viitorului preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, informează presa internaţională, care a dezvăluit totodată pregătirile şi declaraţiile făcute de unele dintre vedetele americane înaintea acestui eveniment.

 

Foto: (c) SAMUEL CORUM / EPA

 

Preşedintele ales şi vicepreşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden şi Kamala Harris, vor avea parte de o ceremonie de învestitură diferită de oricare alta din istoria americană, relatează revista People.O etapă a acestui eveniment se va desfăşura în faţa Capitoliului din Washington, la care vor fi prezenţi Joe Biden, viitoarea Primă Doamnă a Statelor Unite – Jill Biden -, Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff. De asemenea, va fi organizată o paradă virtuală cu etape programate în întreaga ţară, în toate cele 56 de state şi teritorii americane, formatul virtual fiind ales pentru a limita răspândirea noului coronavirus. La această paradă vor participa mai multe grupuri muzicale, formaţii locale, poeţi şi trupe de dans, care vor aduce un omagiu angajaţilor medicali aflaţi în prima linie a combaterii pandemiei de COVID-19.

 

UPDATE ORA 17.03 VIDEO Ceremonie de învestitură în SUA/ Joe Biden pe Twitter: Este ‘o nouă zi” pentru America

 

 

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a postat miercuri pe Twitter că este “o nouă zi” pentru America, cu puţin înainte de învestitura sa în funcţie, relatează AFP.

 

“Este o nouă zi pentru America”, a postat pe Twitter fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în această zi a tranziţiei de putere.

 

Foto: (c) ERIN SCHAFF / EPA

 

ORA 16.41 Ceremonie de învestitură în SUA: Soţii Biden participă la o slujbă religioasă, alături de liderii republicani şi democraţi din Congres

 

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a asistat miercuri dimineaţă la o slujbă la catedrala St Matthew din Washington, însoţit de liderii democraţi şi republicani din Congres, un gest simbol al reconcilierii cu trei ore înainte de începerea mandatului său, relatează AFP.

 

Foto: (c) Tom Brenner / REUTERS

 

Viitorul al 46-lea preşedinte al SUA a fost însoţit de soţia sa Jill Biden, democraţii Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, precum şi de liderii republicani din camera superioară, Mitch McConnell, şi cea inferioară Kevin McCarthy.Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, va depune jurământul înainte de prânz (17.00 GMT) în faţa Capitoliului, vizat de un asalt al susţinătorilor lui Trump în urmă cu exact două săptămâni.

 

Foto: (c)  Tom Brenner / REUTERS

 

De atunci, Donald Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, pentru a doua oară în mandatul său de patru ani. Un al doilea “impeachment” istoric, notează France Presse. Procesul său urmează să fie acum organizat în Senat, dar data nu a fost încă fixată.Multă vreme aliaţi fideli ai miliardarului, Kevin McCarthy şi Mitch McConnell au avut, după asaltul asupra Capitoliului, cuvinte dure pentru Donald Trump.

 

Foto: (c)  JAKUB KACZMARCZYK / EPA

 

McCarthy a estimat că preşedintele republican poartă o “responsabilitate” în violenţe, pentru că “ar fi trebuit să denunţe imediat mulţimea văzând ce se petrecea”. El a votat însă împotriva punerii sub acuzare a lui Trump.În schimb, McConnell a anunţat, într-o ruptură clară faţă de fostul său aliat, că nu exclude ca Trump să fie găsit vinovat în cadrul procesului din Senat.”Mulţimea a fost îmbătată de minciuni. A fost incitată de preşedinte şi de alte persoane puternice”, a declarat el marţi, în cadrul unui discurs din Senat.Între timp, Donald Trump şi soţia sa Melania au plecat spre reşedinţa lor din Florida, la bordul Air Force One, după ce fostul preşedinte a susţinut un ultim discurs la baza aeriană Andrews.AGERPRES/(AS – autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Donald Trump a părăsit Casa Albă

 

Discursul de inaugurare al lui Biden nu va fi despre Trump

 

Ceremonie de învestitură în SUA: Ce se întâmplă în ziua în care Joe Biden şi Kamala Harris depun jurământul

 

VIDEO LIVE UPDATE Trump sau Biden? Americanii au votat pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al SUA

 

#alegeriSUA VIDEO Principalele date ale mandatului preşedintelui Donald Trump

 

LIVE UPDATE VIDEO Congresul SUA, reunit pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale; asalt asupra CapitoliuluiCitește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.