November 27, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Fața umană a pandemiei. După trei diagnostice greșite, un bărbat nu poate începe radioterapia din cauza carantinei

4 min readVideo

De Sonia Simionov.Publicat: 22.11.2020, 20:33.
Actualizat: 22.11.2020, 20:33

A fost plimbat între spitale, diagosticat greşit de trei ori şi, când într-un final i s-a pus un diagnostic corect, a fost depistat cu SARS-CoV-2. Acum, un om nu poate face radioterapie din cauza carantinei. Iar aceasta este doar una dintre poveştile, ca nişte strigăte de ajutor, pe care ni le-aţi scris. Sonia Simionov v-a citit mesajele, tot din izolare, şi le-a dat glas.

După ce a fost diagnosticat greșit de trei ori, un bărbat depistat și cu Covid-19 așteaptă să iasă din carantină pentru a începe radioterapia, sperând că nu va fi prea târziu.
Scrie-ne despre experiența prin care treci la [email protected]
Izolarea, carantina, lupta pentru un tub de oxigen sau chiar pentru un pat de ATI devin misiuni tot mai dificile. Iar autorităţile par depăşite din toate punctele de vedere.

“Este inuman, inadmisibil, ca un bolnav care necesită tratament de urgenţă să fie abandonat, purtat de la un cabinet la altul și nimic mai mult”, spune Georgeta Marin, din Covasna.
Soţii Marin au locuit, în ultimii opt ani, în Florida. La începutul acestui an au decis să-şi petreacă bătrâneţile acasă, în România. Într-un orăşel idilic din inima ţării, la Sfântu Gheorghe, au fost fericiţi o vreme.

Coşmarul a început în luna iulie când bărbatul a fost diagnosticat cu o simplă pneumonie. Apoi cu discopatie lombară. Dar durerile nu se opreau. Cu toate astea, a fost trimis acasă pentru că nu avea Covid.
Georgeta Marin: ”L-am găsit în curtea spitalului, în două cârje, cu geanta în spate. A fost umilitor”.
Reporter: ”De ce l-au trimis acasă?”

Georgeta Marin: ”Au zis că nu avem locuri în spital, spitalul este Covid şi nu avem locuri”.
Cu câteva zile în urmă, bărbatului i s-a descoperit o tumoare pe plămâni. O avea din iulie, dar nimeni n-a văzut-o. Ar trebui să înceapă chimioterapia. Dar nu poate. Pentru că acum are Covid!
Georgeta Marin: ”Eu sunt izolată în casă cu soţul, nu avem simptome, nu avem absolut nimic, doar că stăm izolaţi 14 zile şi nu mai putem face absolut nimic”.
Aşa că soţii Marin vor aştepta să treacă perioada de izolare cu speranţa că, peste câteva zile nu va fi prea târziu.

Reporter: ”Regretaţi vreo clipă că v-aţi întors?”
Georgeta Marin: ”Nu regretăm, pentru că aici e locul nostru. Noi avem o vârstă. Vrem să ne petrece bătrâneţea toţi aici”.

“Scriu printre lacrimi aceste rânduri, dar nu mai avem dreptul la şansa de a trăi dacă suntem Covid”
Este mesajul Nicoletei Andrei. Fiica unui pacient de care pare că nimănui nu-i pasă. Tatăl ei are 68 de ani, diabet zaharat şi probleme cu inima. Odată ajuns în spital, i-au cedat şi rinichii. Ar fi avut nevoie de dializă, dar rezultatul testului pentru coronavirus a durat aproape două zile.
Nicoleta Andrei: ”Zic nu se poate ca 40 de ore să nu-i faceţi decât sedaj şi intubat, 40 de ore nimic. A venit testul, bineînţeles, pozitiv”.
Aşa că a fost mutat la un spital COVID. Doar că acolo nu fac dializă. Singurele mesaje care mai ajung la familia Andrei e să nu-şi mai facă speranţe. Pacientul e bătrân şi prea bolnav.
Nicoleta Andrei: ”Să ne pregătim de ce e mai rău. Şi să nu îndrăznim vreodată să sunăm mai mult de o dată pe zi. Este inuman ce se întâmplă”.
Problemele apar însă chiar de la prima verigă în întreg lanţul COVID.
“Am încercat să sun la 112 pentru o urgenţă, încercaţi şi dumneavoastră să vedeţi dacă răspund. Eu nu am avut “norocul” ăsta”, spune Nicu.
A avut noroc Liliana. Care ne arată că, uneori se poate! Doar că n-ar trebui să fie un noroc, ci o normalitate.
”Sunt foarte mulţumită de cum s-au organizat cei de la DSP. Am sunat la 112 vineri seară, sâmbătă au venit şi mi-au făcut testul, duminică mi-a venit confirmarea. Bravo lor şi le mulţumesc foarte mult. Eu am avut norocul ăsta, majoritatea nu”, spune Liliana, din Argeș.
Continuaţi să ne scrieţi pe adresa de e-mail, [email protected]. Experienţele voastre vor fi făcute publice şi, împreună, tragem un semnal de alarmă. Povestea ta este realitatea noastră.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.