December 3, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

De ce i-a ales Ponta pe chinezi pentru obiective strategice.„Ca la Adam și Eva, erau singurii”

4 min readPreședintele Pro România, Victor Ponta, fost premier și președinte al PSD a comentat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă decizia premierului Ludovic Orban de a exclude Huawei din licitația 5G și de a nu apela la companiile chineze pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Victor Ponta spune, pe de o parte, că decizia guvernului Orban privitoare la Huawei este una politică iar în ceea ce-l privește spune că a ales relația cu China pentru că chinezii „erau singurii” și că, chiar și acum „sunt singurii care vin cu banii lor”.
„Hai să fim serioși, problema a fost între administrația americană și cea chineză. Noi dacă suntem puși la mijloc, ținem cu americanii, e normal. Poate cu noua administrație americană lucrurile se vor schimba și nu aș vrea să rămânem noi de fraieri. Domnul Orban a spus ce a zis și administrația americană Trump. Dacă sunt obligat să aleg, înțeleg poziția de a fi alături de America. Altfel, aș dori să avem cât mai repede 5G, avem 5G în București pe tehnologie Huawei și o folosim toți. Poate se înțeleg americanii cu chinezii (…) Eu mi-aș dori ca America cu China să se înțeleagă că e spre binele omenirii. Când se ceartă nu ne e bine.”
Cât privește scrisoarea de intenție pe care guvernul condus de el a semnat-o cu o firmă din China, Ponta spune că era un proiect mai vechi și că el doar a încercat să-l pună în practică.
„​Dintr-un motiv simplu, ca la Adam și Eva, erau singurii. Și acum sunt singurii care vin cu banii lor. Mi-e clar că nu se mai fac reactoarele 3 și 4, sper doar ca România să compenseze această parte cu alte surse de energie. Ce e rău este că nu se mai face nici exploatarea din Marea Neagră. Așa se face politica, cei care trebuie să mă înjure spun că am semnat cu China, dar au uitat că eu am semnat cu Exxon. Am fost la Houston și am semnat cu Exxon. De aia am devenit imun la chestii politice. Când am semnat cu Huawei sunt un trădător, un monstru, când am semnat eu în 2013 știam eu că o să fie Trump președinte și o să se certe cu China? Toată lumea semna cu Huawei sau China în 2013, toată Europa. Când am semnat cu Exxon, s-a uitat că eu am făcut proiect cu Exxon. Proiectul s-a terminat, din păcate. Nu mai vine Exon. Nu are altcineva capacitatea tehnologică și financiară a lui Exon. Nu vom scoate gaze din Marea Neagră în următorii 10-15 ani. Turcii vor scoate.”
Cât privește responsabilitatea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, de a se opune acestei exploatări în Marea Neagră, Victor Ponta amintește că Mihai Tudose era premier la acea vreme iar Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD, era vicepremier.

„​ Mie îmi place că ei au scăpat de toate dând pe Dragnea. Au greșit toți atunci și le-am spus chestia asta. Eram deja dat afară din PSD, puteam să le spun liniștit că își bat joc de un proiect pe care eu l-am pornit. M-am suit în avion de la New York, m-am dus la Houston. Pierderea pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu exploatarea din Marea Neagră schimbă total strategie energetică a României și din ceea ce putea să fie România, un exportator de energie, rămânem un importator net de energie. E adevărat că prețurile la energie pe plan mondial au scăzut și atunci simțim mai puțin efectul.”
El crede că Ludovic Orban este demagog și că aceste proiecte nu se vor face pentru că România ar trebui să contribuie cu 6-7 miliarde de euro, bani pe care nu-i are.
„​Vreți părerea mea sau trebuie să fiu demagog ca Orban? Evident că nu se vor face, că e vorba de banii noștri, chinezii veneau cu banii lor. Din banii noștri să dăm 6-7 miliarde, pe care nu îi avem, ca să facem încă două grupuri la Cernavodă, nu se va face. Sper, că nu merită, nu are sens să dai de la buget șapte miliarde de euro pentru două grupuri.”
Ponta spune, însă, că România nu are de ales și că, în calitatea sa de partener strategic al SUA trebuie să se poziționeze alături de America, dar că ideal ar fi „pentru omenire” dacă ”încetează acest război commercial, economic și politic” și dacă „intră în niște parametri normali.
„Între un război drept și o pace strâmbă, e mai bună pacea strâmbă”, a conchis Victor Ponta.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.