November 25, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Protest în Germania și Franța împotriva restricțiilor excesive și a îngrădirii libertății de exprimare

3 min read


Sâmbătă a fost zi de proteste în Vestul Europei. Ignorând înăsprirea măsurilor guvernamentale și chiar represiunile anterioare la care au fost supuși de forțele de poliție, protestatarii au ieșit sâmbătă în stradă în câteva orașe din Germania, dar și la Paris. Nemții s-au pronunțat împotriva măsurilor pandemice excesive și a recentei legi prin care Parlamentul acordă puteri extinse Guvernului în gestionarea crizei sanitare, în timp ce francezii au protestat contra unei legi prin care Adunarea Națională interzice publicarea de fotografii în care apar polițiști sau jandarmi în acțiune, lucru care ar putea îngrădi serios libertatea presei.

Un protest organizat de Querdenken 234 a avut loc sâmbătă între orele 13 și 18 în orașul Bochum, situat în landul Renania de Nord-Westfalia, Germania. Intitulat „Sărbătoare pentru Pace, Libertate și Dragoste”, el a fost definit de organizatori ca urotest pașnic împotriva măsurilor pandemice disproporționate și pentru informarea cetățenilor, delimitându-se de orice mișcare de extremă stânga sau dreapta sau de acțiuni violente. A beneficiat de o scenă cu sonorizare amplasată în parcarea din spatele unui stadion, unde s-au adunat câteva sute de persoane de toate vârstele, cu pancarte și steaguri, luări de cuvânt și pauze muzicale. Organizatorii și mare parte dintre participanți au purtat măști sau eșarfe, dar au existat și excepții, ceea ce este de înțeles pentru un protest anti-restricții.
 

Filmarea manifestării a fost cenzurată de YouTube la cererea WMG, care a blocat difuzarea invocând drepturile de autor, ceea ce este în mare parte inexact, având în vedere că fluxul live a conținut 95% discursuri și muzică doar în pauza dintre ele. Cu toate acestea, o altă filmare conținând și interviuri cu participanții este încă disponibilă.
 
Și în Leipzig erau anunțate sâmbătă un nou protest anti-restricții, după cel din 8 noiembrie soldat cu violențe cu polițiștii, precum și o contra-manifestație, dar nu este deocamdată clar care dintre ele a avut loc, subiectul fiind supus unui boicot mediatic cvasi-unanim. La fel ca protestul de săptămâna aceasta din Danemarca, despre care presa centrală a păstrat o tăcere atât asurzitoare, încât nici măcar publicul danez nu era conștient că se va petrece în țară.
 
La Paris, sâmbătă, mii de militanți pentru drepturile omului s-au adunat în Piața Trocadero, situată pe celălalt mal al Senei față de Turnul Eiffel, unde au protestat împotriva așa-zisei legi privind „securitatea globală” din Franța. Adoptată vineri seară de Adunarea Națională (camera deputaților din Franța), legea privind „securitatea globală” prevede, printre altele, interzicerea răspândirii (publicării) de fotografii în care polițiștii sau jandarmii pot fi identificați personal. Proiectul legislativ, care mai trebuie să treacă și de Senat înainte de a intra în vigoare, a fost aspru criticat de jurnaliști și activiști, care afirmă că ar aduce atingere libertății presei. 

 Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.