December 3, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

România rămâne ţara cu cele mai multe WC-uri în curte, la 13 ani de la aderarea la UE

2 min readVideo

De Andreea Filip.Publicat: 18.11.2020, 19:52.
Actualizat: 18.11.2020, 20:05

Visăm o Românie digitalizată şi proiecte fanteziste, dar nu îndeplinim o condiţie de bun-simţ într-un stat european: să avem toalete în casă. România este ţara cu cele mai multe WC-uri în curte. O spune ultimul studiu european, din care reiese că nu s-a schimbat nimic, la 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Unul din patru români merge la toalete rudimentare, în afara casei.
Fără apă şi fără canalizare, satul românesc este aruncat în afara civilizaţiei.
În 2020, ni se dezvăluie o realitate dură: suntem fruntaşi într-un top care nu ne face cinste.

România este singurul stat membru al Uniunii Europene unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior, arată datele Eurostat. Ponderea unor astfel de gospodării din ţara noastră este de zece ori mai mare faţă de media europeană.
Practic, unul din patru români merge la toalete rudimentare, în afara casei. Fără apă şi fără canalizare, satul românesc este aruncat în afara civilizaţiei. Am mers şi noi într-un cătun care pare la capătul lumii. De fapt, este situat la doar 50 de kilometri distanţă de Constanţa. Aici, o încăpere din lemn, rece şi murdară, care stă să cadă oricând, ţine loc de. toaletă.

Fără nicio putere de a schimba toaletele bătrâneşti cu unele moderne, oamenii s-au resemnat.
Ne-am obişnuit. Ce putem să facem. Aşa e la ţară.
Ce fac autorităţile?

Marian Dan – primar Deleni: Avem un proiect pentru reabilitarea reţelei de apă, vrem să facem şi proiectul de canalizare.
Primar: Avem un proiect pentru reabilitarea reţelei de apă, vrem să facem şi proiectul de canalizare. Se gândesc că o să fie apa mai scumpă, se va plăti şi canalizarea, veniturile sunt cum sunt la ţară. Vom accesa fonduri europene, cum am accesat şi până acum. Nu e chiar uşor, dar nu suntem la primul proiect european. Am accesat cu deşeurile, am asfaltat.
Proiecte în care mulţi nu mai cred şi puţini mai îndrăznesc să spere.
Mâine este Ziua Mondială a Toaletei. O zi de care se bucură mai ales alţii. Locuitorii din Suedia, Luxemburg şi Olanda, nici măcar nu si pot imagina o toaleta in exteriorul casei.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.