November 27, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Bihor: Muzeul Ţării Crişurilor găzduieşte prima expoziţie retrospectivă a artistei plastice Kerekes Gyöngyi

3 min readMuzeul Ţării Crişurilor găzduieşte, în perioada 13 noiembrie 2020 – 17 ianuarie 2021, prima expoziţie retrospectivă cu cele mai reprezentative lucrări ale artistei plastice Kerekes Gyöngyi, membră a Uniunii Artiştilor Plastici Bihor.Intitulată “Trepte interioare”, expoziţia prezintă 69 de creaţii din mai multe genuri artistice, de la instalaţii şi desene realizate în tehnică mixtă, la acuarele şi picturi în tuş colorat sau pe pânză, în acril.”Mă bucur să îmi văd, împreună, lucrările create timp de peste 30 de ani. Pentru un artist, după un timp, e nevoie de o aşa retrospectivă, ca să îşi dea seama ce a făcut, până unde a ajuns şi oare încotro. Este prima expoziţie retrospectivă, pe care mi-am dorit-o foarte mult. Mulţumesc din suflet conducerii acestui muzeu pentru ocazia şi spaţiul oferite. Ceea ce aş dori să transmit eu prin această expoziţie este ca oamenii, în aceste vremuri vitrege, alarmaţi şi stresaţi, să vină în spaţiul acesta, să lase în urmă viaţa de zi cu zi şi să intre într-un spaţiu al liniştii, al păcii şi al armoniei”, a declarat joi, pentru AGERPRES, la vernisaj, artista Kerekes Gyöngyi.Lucrările sunt grupate în cinci cicluri de creaţie, care acoperă întreaga carieră a plasticienei Kerekes Gyöngyi: “Herbarium”, “Căutarea echilibrului”, “Cartea Schimbărilor”, “Grădini spirituale – Irişi” şi “Trepte interioare”.

Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES

 

“Veţi descoperi aici trăirile interioare ale artistei Kerekes Gyöngyi, un personaj de o delicateţe sufletească extraordinară şi care a demonstrat, din anii 1980 de când a început să expună până astăzi, că îşi gândeşte opera pictată astfel încât să ofere o oază de linişte tuturor celor care îi admiră lucrările. De asemenea, cred că ea demonstrează, prin această retrospectivă, că este un artist plastic ajuns la o maturitate evidentă şi la o valoare de artist plastic de necontestat”, a subliniat directorul MTC, criticul de artă Aurel Chiriac.Redactorul şef al Revistei Familia, Traian Ştef, i-a comparat parcursul creator cu cel al unui poet care, la început, îşi caută cuvintele, stilul şi identitatea, apoi după ce a găsit materialul, structura şi tehnicile proprii, le exersează pentru a ajunge la concluzia că “poezia în formă fixă e poezia din totdeauna pentru totdeauna”.

 

Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES

 

“Astfel, de la căutarea culorii se ajunge la o beţie a ei, pentru ca până la urmă să îşi găsească contururile, geometria. Sensul devenirii ei artistice, aşa cum relevă expoziţia aceasta, este spre esenţializare, spiritualizare. Doar Gyöngyi ştie cel mai bine ce s-a schimbat, de-a lungul timpului, în arta ei poetică. Dar mie mi se pare că există ceva ce nu s-a schimbat, anume poeticitatea, rafinamentul poetic,” a spus scriitorul Traian Ştef.

 

Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES

 

Kerekes Gyöngyi s-a născut în Târgu Mureş, iar după terminarea studiilor trăieşte şi lucrează în Oradea. A absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1983), secţia Design vestimentar. Din 1990 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din 1992, membră de onoare a Asociaţiei Graficienilor din Ungaria. Încă de la debut, a avut o carieră artistică în plină ascensiune, lucrările sale fiind selecţionate în 24 de expoziţii colective din ţară şi în alte 20 de expoziţii de grup din străinătate. Expoziţia retrospectivă este cea de-a cincea personală a artistei Kerekes Gyöngyi. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.