November 28, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

“Multă moarte, multă suferinţă. Cu o zi două înainte erau conştienţi, vorbeau cu noi”

3 min readExclusiv

Lupta fără arme e o luptă nedreaptă. Asta simt medicii din spitalele în care nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă. Când viaţa oamenilor depinde doar de câteva secunde, pacienţii sunt puşi pe lungi liste de aşteptare. Medicii sunt epuizaţi şi improvizează în pragul ATI pentru a salva fiecare viaţă.

Tot mai puține locuri la Terapie Intensivă, din cauza numărului mare de îmbolnăviri
Medicii de la secțiile de ATI ar putea alege cine să trăiască și cine să moară
Spitalul din Târgovişte. Fără locuri la Terapie Intensivă, medicii duc o luptă inegală cu boala şi moartea.

“Deci la o asemenea saturaţie ar fi indicat să fie la Terapie Intensivă cu alte metode de ventilaţie”, ne-a spus Cristina Popescu, anestezist.
Doar că şansele pacientului depind, în mod cinic, de eliberarea unui pat la ATI. Pat care se eliberează doar când moare cineva. De la începutul pandemiei, pe aici au trecut 189 de pacienți. 99 au murit. Medici, asistente și infirmiere, toți la capătul puterilor, roiesc pe lângă paturile mereu ocupate și niciodată suficiente.

În secţie sunt internaţi 30 de oameni. Cu toţii confirmaţi recent cu noul coronavirus. Se află în spital de aproape o săptămână. Cel puţin trei dintre ei au saturaţia mică, unii sub 70%. Ar avea nevoie de Terapie Intensivă. Sunt oameni care supravieţuiesc acum datorită măştilor speciale prin care primesc oxigen.
Cristina Popescu, anestezist: Multă moarte, multă suferinţă. Cu o zi două înainte erau conştienţi, vorbeau cu noi. S-au pierdut vieţi din acest motiv. Nu în terapia intensivă de la noi ci în sectoarele COVID. Au murit în secţie, da.
Ploieşti, Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean. O bunică se luptă pentru fiecare gură de aer. Un alt pacient este sedat, intubat şi inert.

“M-am ferit până m-a nimerit. Eu care patrulam 10-20 km pe zi, am ajuns acum să îmi fie greu să mă ridic în picioare”, mărturisește un pacient, de meserie polițist.
Şi mai greu este să-şi vadă colegii de salon murind.
A fost unul tinerel, la vreo 40 şi ceva de ani. Deşi s-au luptat oamenii ăştia până în ultima clipă. S-au chinuit, au plâns, am văzut. Dar, de, cu moartea nu se poate pune nimeni.
Reporter: Ce vă spun pacienţii când ajung aici?

Dumitraș Călin, medic specialist medicină internă: Regretă că nu au venit mai devreme. Regretă că au ignorat boala.
Sunt 17 locuri în aceste saloane şi alte opt locuri în TIR-ul SMURD. Toate sunt ocupate de pacienţi cu forme grave. Multi sunt intubaţi şi chiar în comă indusă. Iar fiecare respiraţie greoaie poate să fie şi ultima.

Bogdan Nica, manager spital: Foarte greu! Cazuri care ne-au depăşit! Nu din lipsă de competenţă, ci din lipsă de paturi şi ventilatoare. Am trimis chiar la Roman un pacient. Aveam o listă de aşteptare de patru pacienţi.
Avem un nou record de internări pe secţiile de Terapie Intensivă, 1.152 de pacienţi. Teoretic, 148 de paturi ar mai fi libere în toată ţara pentru aceşti bolnavi în stare gravă. Apoi lupta cu pandemia va deveni o alegere imposibilă pentru medici: cine va avea o şansă la viaţă şi cine nu.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.