December 2, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Iniţiativa USR „Fără Penali în funcţii publice“ intră la vot final în Senat. PSD a impus vot fizic, în dezavantajul USR.  Referendumul, simultan cu alegerile

3 min readPSD a impus prezenţă fizică la votul pentru ”Fără penali în funcţii publice”, deşi, cu o zi înainte, partidele luaseră decizia ca votul să fie mixt: fizic (pentru parlamentarii care sunt în Bucureşti) şi online (pentru cei din ţară). Decizia dezavantajează USR, pentru că foarte mulţi senatori (de la toate partidele) sunt în teritoriu. În cazul în care se va menţine decizia de vot fizic, e posibil să nu se strângă nici cvorum de şedinţă, susţin surse politice pentru Adevărul. Şi chiar dacă va fi cvorum, e aproape imposibil ca USR să strângă o majoritate de două treimi, susţine liderul senatorilor USR Radu Mihail. 

Dacă vor fi 90 de voturi ”pentru”, iniţiativa va fi adoptată, iar referendumul de modificare a Constituţiei va avea loc pe 6 decembrie, simultan cu alegerile parlamentare.

Liderul USR Dan Barna a făcut apel la toţi liderii formaţiunilor politice de a trimite senatorii ca să voteze în plenul de miercuri iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. „Este o zi istorică astăzi pentru România. După eforturi de 2 ani de zile, după un milion de cetăţeni care au cerut lucrul acesta, iniţiativa cetăţenească Fără penali în funcţii publice este astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Fac apel la preşedinţii partidelor, fac apel la domnul Orban, la domnul Ciolacu, la domnul Kelemen Hunor, la domnul Tomac: trimiteţi-vă astăzi senatorii la vot. Un vot pentru iniţiativa Fără penali dat astăzi de Senatul României ar fi un mesaj că acest Parlament toxic, Parlament care în multe momente, în ultimii 4 ani, aproape a scos România din Europa ar putea să îşi spele puţin obrazul, ar putea să facă un lucru cu adevărat necesar pentru societate”, a afirmat Dan Barna, miercuri la Parlament.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot miercuri, chiar dacă nu are raport proiectul din cauza PSD. „În cazul în care va ajunge la vot iniţiativa de revizuire a Constituţiei, deşi nu are raport din cauza PSD, atunci vom da un vot „pentru” această iniţiativă. De altfel, este o iniţiativă pe care Partidul Naţional Liberal a susţinut-o, inclusiv prin semnarea împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi celelalte partide a Acordului Naţional care presupune implementarea referendumului din 2019, precum şi a criteriilor de integritate pentru ocuparea funcţiilor publice”, a completat Gorghiu.

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat că decizia în şedinţa comitetului liderilor grupurilor parlamentare a fost ca iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” să poată fi votată şi fără să existe un raport de la comisia juridică. El a adăugat că pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să primească 90 de voturi în plen, iar apoi merge la Curtea Constituţională care are termen cinci zile de pentru a examina conformitatea cu Legea fundamentală, iar referendumul poate fi organizat în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.