December 5, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

ASF: Volatilitatea indicilor BVB s-a redus; marile pieţe bursiere vor fi în scădere la finele lui octombrie

3 min readFinalul lunii octombrie va aduce scăderi pe marile pieţe bursiere la nivel global, pe fondul îngrijorărilor privind al doilea val al pandemiei COVID-19, iar în această tendinţă volatilităţile indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au redus şi regimul rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut, relevă Raportul “Tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale”, întocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).”Fenomenul este în strânsă corelaţie cu noile măsuri de restricţie la nivel global, dar şi cu numărul crescut de cazuri COVID-19. Finalul lunii octombrie aduce scăderi pe marile pieţe bursiere la nivel global, pe fondul îngrijorărilor privind al doilea val al pandemiei COVID-19, cea mai semnificativă scădere fiind înregistrată de bursele din America şi Europa. În prezent, volatilităţile indicilor Bursei de Valori Bucureşti s-au redus, iar regimul rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut. Relaţia dintre evoluţia indicelui BET şi numărul de noi cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, din SUA şi Italia, este una indirectă, astfel, creşterea numărului de îmbolnăviri din cele două ţări a determinat o scădere a indicelui local, iar revenirea acestuia s-a produs pe măsură ce s-a înregistrat o scădere a numărului de noi cazuri”, notează sursa citată.
 

Foto: asfromania.ro 

Conform analizei, indicii locali au avut evoluţii negative pe termen foarte scurt, de săptămână (16 octombrie vs. 23 octombrie), cu excepţia indicelui BET-BK (0,24%). Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată de indicele BET-TR (-0,92%).În acest context al contagiunii, piaţa de capital din România este sensibilă la factorii de risc care influenţează pieţele de capital învecinate (Polonia, Austria şi Ungaria).”Contagiunea (IMF) este definită ca impactul modificărilor în preţul activelor dintr-o regiune (bursă) asupra preţurilor din altă regiune (bursă). Ca urmare a aşteptărilor economice legate de efectele pandemiei cauzate de răspândirea COVID-19, contagiunea a crescut rapid în luna februarie şi începutul lunii martie şi a atins cea mai mare valoare din 2011. În luna mai, contagiunea dintre pieţele europene de capital s-a menţinut la un nivel critic, apropiat de cel din criza globală din 2008. În perioada iunie-august, contagiunea a continuat să scadă, concomitent cu relaxarea condiţiilor de izolare sociale luate de toate economiile europene. În lipsa altor şocuri economice, contagiunea s-a redus şi în luna septembrie, dar a început uşor să crească în luna octombrie”, se menţionează în Raport.Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012, aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.