October 20, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Primarul care a oferit 35 de titluri de „cetățeni de onoare” la plecarea din funcție. Care sunt beneficiile

3 min readÎnainte de a pleca din fruntea unei comunităţi locale pe care a “păstorit-o” 20 de ani, un primar din judeţul Botoşani a oferit 35 de titluri de “cetăţean de onoare” unor consăteni.

Majoritatea localnicilor condamnă gestul, şi susţin că toate cele 35 de personaje sunt apropiaţi ai fostului primar, care acum sunt scutiţi de taxe şi impozite la bugetul local, deşi nu şi-au adus în niciun fel contribuţia la dezvoltarea şi scoaterea din sărăcie a comunei.Dimăcheni este cea mai mică şi cea mai săracă comună din judeţul Botoşani. În urmă cu doi ani, edilul a fost la un pas de a pune lacătul pe clădirea primăriei, şi asta pentru că nu mai avea bani pentru funcţionare. Totuşi, situaţia a fost salvată în urma rectificărilor bugetare promise de guvernul de atunci.Cu toate acestea, fostul primar a decis ca înainte de a pleca, să îi declare “cetăţeni de onoare” pe 35 de locuitori ai comunei. Printre aceştia, se număra foşti învăţători sau profesori, foşti preoţi, paraclisierul bisericii şi nu în ultimul rând, patru consilieri locali. Decizia a fost adoptată în Consiliul Local, dar a fost reclamată la Prefectura din Botoşani.Reporter: Ce au făcut consilierii locali?Ştefan Cojocariu, fostul primar al comunei: „Şi-au adus aportul…”Reporter: Daţi-ne un exemplu. Ştefan Cojocariu, fostul primar al comunei: „Au promovat proiecte de hotărâri… ”Reporter: Asta nu este treaba lor? Ştefan Cojocariu, fostul primar al comunei: „Ba da.”Reporter: Pentru asta au devenit cetăţeni de onoare? Ştefan Cojocariu, fostul primar al comunei: „Da. Păi, după 4 mandate de consilieri locali, care au ieşit la pensie, cred că au meritat.”
Ceilalţi localnici sunt revoltaţi, şi spun că toate cele 35 de persoane care au primit titlul de cetăţean de onoare sunt foşti colaboratori sau apropiaţi ai fostului edil.
Sătean: „Eu ştiu că titlul se da unei persoane care are merite deosebite. Reporter: Aici în comună ştiţi pe cineva cu merite deosebite?Sătean: „Nu.”Sătean: „Probabil că ei nu cunosc definiţia la cetăţean de onoare. Dacă au lucrat 4 ani la primărie, trebuie să îi facă cetăţeni de onoare?! În cazul ăsta, vreau şi eu cetăţean de onoare. Să văd dacă mă face.”Reporter: Vă place cum arata comuna? Sătean: „Aoleu! Nu îmi mai puneţi întrebarea asta că mi-e ruşine să răspund.”Unul dintre cetăţenii de onoare ai comunei are 75 de ani, şi este paraclisier la biserica din sat. El spune că nu ştie sigur dacă merită acest titlu şi nici nu îi place cum arată comuna.
Reporter: Cu ce v-aţi adus contribuţia la dezvoltarea comunei? Gheorghe Brumă, cetăţean de onoare: „Păi nu ştiu. Nu pot să îmi dau seama cu ce mi-am adus contribuţia, dar dumnealor au propus în felul următor: pentru că sunt un cetăţean care respectă lumea, care a întreţinut familia”.Reporter: Va place cum arata comuna în momentul de față?Gheorghe Brumă, cetăţean de onoare: „Nu. Datorită faptului că a rămas de izbelişte.”Secretarul primăriei a sesizat deja Prefectura Botoşani, considerând că nu au fost respectate criteriile de bază pentru acordarea acestor titluri.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.