October 30, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Inflația în România a rămas la un nivel ridicat, arată Eurostat. Cum era înainte de pandemia de coronavirus

2 min readRata inflației pe septembrie în România se menține printre cele mai ridicate cote la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, arată datele EUROSTAT.

România a atins cifre nedorite la indicii calculați pentru devalorizarea banilor, conform datelor  prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,3% în septembrie, de la un nivel de minus 0,2% în august, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,3%, de la 0,4% luna precedentă, relatează Agerpres.Comparativ cu situaţia din august, rata anuală a inflaţiei în septembrie a scăzut în 13 state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă în şapte şi a crescut în alte şapte ţări membre.Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,8%), Ungaria (3,4%), Cehia (3,3%) şi România (2,1%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,3%), Cipru (minus 1,9%) şi Estonia (minus 1,3%).
Datele Eurostat mai arată că în zona euro inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în septembrie până la 0,4%, de la un nivel de 0,6% în august. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.Potrivit unui raport BNR, înainte de criza coronavirusului, în ianuarie 2020, inflația scăzuse la minim în România. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,6%, de la 4% la sfârşitul anului trecut. Dar preţurile de consum în ianuarie 2020. comparativ cu luna decembrie 2019 crescuseră cu 0,4%.Rata inflaţiei din ianuarie se situa la cel mai mic nivel comparativ cu octombrie 2019, când s-a înregistrat o rată a inflaţiei de 3,4%. Cele mai ridicate rate ale inflaţiei pe 2019 au fost înregistrate în lunile aprilie, mai şi iulie, când inflaţia a fost la nivelul de 4,1%.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.