October 24, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

În vreme ce tot mai multe școli intră în scenariul roșu, tabletele promise elevilor stau sigilate în depozite

3 min readDeşi ne apropiem vertiginos de scenariul roşu, în multe localităţi, inclusiv în Capitală, şcolile sunt în continuare nepregătite.

În cele 8 luni pe care le-au avut la dispoziţie să se organizeze, autorităţile au livrat tablete doar elevilor din 4 judeţe. Aşadar, dintre cele 250 de mii de dispozitive electronice promise la începutul pandemiei, doar 26 de mii au şi ajuns la copii.Scandalos este că, inclusiv în Bucureşti, 10 mii au stat sigilate mai bine de două săptămâni, în depozitul inspectoratului şcolar, pentru că niciun angajat nu s-a gândit să le repartizeze.119 elevi ai şcolii gimnaziale 131 din Capitală aşteaptă de mai bine de o lună tabletele promise de autorităţi. Nu le-au primit, aşa că deşi școala lor funcţionează conform scenariului hibrid elevii pe care îi vedeţi acum în clasă cu colegii lor, care în acest moment sunt acasă pentru că nu pot participa la orele online. Grav este că nici sălile de clasă nu sunt dotate cu echipamente, iar profesorii nu au laptop-uri.Anca Manea, învăţător: ”Sunt îngrijorată, dacă o să trecem pe roşu o să apelăm la binevointa părinţilor care o să-şi pună la dispoziţie din nou telefoanele.”
Directorul şcolii a trimis până acum 4 liste cu elevii care au nevoie de dispozitive. Aşa i s-a cerut, însă până joi nu a primit nimic.Dorin Zăpadă, director școală 131: ”Cei care sunt acasă primesc sarcini de lucru, se ţine legătura cu ei de fiecare profesor în funcţie de posibilităţile tehnice. Noi am avea nevoie de cel puţin 24 de săli cu laptop, camere performante, ca să putem aplica aşa zisa scoala online sincron”.Scandalos este că elevii din sectorul 5, dar şi alţii din sectoarele 2 ,3 şi 4 puteau avea tablete încă de acum două săptămâni.Şeful Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucureşti a fost în izolare din cauza coronavurusului şi NU a cerut repartizarea lor, iar niciun alt angajat nu s-a preocupat de livrare.Din acest motiv ministrul Educaţiei a convocat toţi inspectorii de sector la depozit pentru a începe livrarea de urgenţă şi a anunţat că ia în calcul demiterea Inspectorului Școlar General.Monica Anisie, ministrul Educației: ”Nu ştiu de ce nu s a făcut acest lucru până acum având în vedere că sunt elevi care au nevoie de tablete şi există posibilitatea să intrăm în scenariul roşu. Au fost probleme şi de comunicare între inspectorul general şi ceilalţi inspectori, dar şi o problemă epidemiologică”.Abia joi au plecat primele cutii cu tablete spre sectorul 2.
Situaţia nu arată bine nici la nivel naţional.Din cele 250 de mii de dispozitive pe care autorităţile le-au promis încă din primăvara, până acum au fost distribuite 26 de mii în Argeş, Mureş, Ilfov şi Bucureşti. Adică un sfert din primul lot. Alte 108 mii de tablete vor ajunge în etapa a doua a programului ”școala de acasă” şi încă 60 de mii în a a treia.La nivel naţional, 930 de unităţi de învăţământ funcţionează conform scenariului roşu, iar alte peste 5 mii 200 de şcoli sunt în scenariul galben.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.