October 30, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Vasile Cazan, directorul Filarmonicii din Târgu Mureș, a murit de Covid-19

2 min read

Vasile Cazan a murit în această dimineață.
El era internat de mai multe zile la terapie intensivă, în urma infectării cu noul coronavirus, cu afecţiuni preexistente.
Decesul dirijorului Vasile Cazan a avut loc după câteva zile de luptă cu boala Covid 19.

Imediat după moartea directorului Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, pe Facebook au apărut numeroase mesaje de condoleanțe.

„A avut întotdeauna un cuvânt bun pentru toată lumea şi într-un mod tipic cetăţenilor mai în vârstă din Târgu Mureş se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depăşite doar de dragostea sa pentru muzică. A fost un om adevărat. Vasile Cazan a condus Filarmonica de Stat Târgu Mureş mai bine de 20 de ani, dar a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generaţii, insuflându-le dragostea pentru muzică. Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!”, a scris, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.

Cine a fost Vasile Cazan

Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureş în anul 1952, a studiat vioara, viola şi pianul la Târgu Mureş şi a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima″ din Cluj-Napoca.

A participat la cursuri de perfecţionare la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la celebrul Conservator Julliard.

Ca dirijor si-a inceput activitatea la varsta de 16 ani, lucrand cu multe ansambluri de muzica religioasa, scrie publicația locală zi-de-zi.ro. Din anul 1990 este dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Targu Mures, la pupitrul caruia a sustinut foarte multe concerte a cappella si a pus in repertoriul ansamblului un numar insemnat de lucrari vocal-simfonice si de opera in concert, iar din toamna anului 1996 este si secretarul muzical al acestei instituţii.

A intreprins turnee artistice in Ungaria, Austria, Elvetia, Germania, Franta, Belgia, Danemarca, Japonia Canada si Statele Unite ale Americii. Din 1998 Vasile Cazan este directorul Filarmonicii de Stat din Targu Mures. Pentru contributia de exceptie in viata culturala mureseana, nationala si internationala, in anul 2012 Prefectura Judetului Mures i-a acordat cea mai inalta distinctie a judetului, ”Fibula de la Suseni”, iar in anul 2015 Primaria Municipiului Targu Mures i-a conferit distinctia ”Pro Cultura”.

Citește și: Directorul Liceului “Mihai Eminescu” din Suceava, infectat cu Covid-19, a murit la spital Peste 10 zile, România ar putea avea între 5.000 și 7.000 de infectări pe zi. Arafat: “Este posibil să ajungem acolo” (Video)

În articolul :Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.