October 20, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Legea 55/2020 nu îngrădește participarea la slujbele religioase în spații deschise. De ce blocarea accesului pelerinilor la Hramul Sfintei Parascheva este ILEGAL

4 min read


Hotărârea 47/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și Hotărârea 35/2020 a CJSU Iași privind blocarea accesului la Hramul Sfintei Parascheva pentru pelerinii din afara Iașilor sunt nelegale, scrie site-ul Lumea Justiției. În contextul scandalului provocat de decizia interzicerii persoanelor care nu sunt din Iași de a participa anul acesta la pelerinajul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, jurnaliștii de la Luju dezvăluie, în premieră, modul în care românii își pot găsi dreptatea în instanțe față de persecuțiile religioase la care sunt supuși. Conform sursei citate, Legea 55/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic (pe scurt, nu îngrădește participarea la slujbele religioase în spații deschise, așa cum pretind, în mod fals, cele două hotărâri adoptate mai sus.

După cum se știe, marti, 6 octombrie 2020, CJSU Iasi – avandu-i ca presedinte pe prefectul Marian Grigoras, – a adoptat Hotararea nr. 35/2020, prin care le-a refuzat accesul la slujba dedicata Sfintei Parascheva credinciosilor care nu pot face dovada ca locuiesc in oras.

„Se dispune in sarcina Arhiepiscopiei Iasilor sa stabileasca un perimetru delimitat, avand ca punct de referinta Ansamblul Mitropolitan Iasi, in vederea desfasurarii sarbatorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru in care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau resedinta in municipiul Iasi; perimetrul in cauza si punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine si cu Primaria Municipiului Iasi, iar intrarea persoanelor in zona va fi permisa pe baza verificarii actelor de identitate”.

Art. 2 din Hotararea CNSU nr. 47/2020 prevede (vezi facsimil 2):

„Organizarea de sarbatori religioase este permisa numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor / pelerinilor din alte localitati”.
Legea pandemiei nu si-a permis sa fie atat de grosolana

Ambele hotarari, scrie Luju, invoca drept temei Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (pe scurt: Legea pandemiei). Oricat ar fi de controversat, actul normativ nu interzice in niciun fel accesul la slujbele religioase tinute in aer liber. Asa cum veti citi mai jos, interdictiile se refera doar la evenimente religioase in spatii inchise.

Redam articolele relevante in acest sens:
 
– art. 5 alin. (3) lit. a): „Masurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt: restrangerea sau interzicerea organizarii si desfasurarii unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, precum si a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise”;
– art. 45:
„(1) Pe durata starii de alerta, activitatea cultelor religioase se exercita liber, cu respectarea regulilor de protectie sanitara stabilite, la propunerea CNSSU si cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
(2) Regulile prevazute la alin. (1) vor cuprinde masuri privind accesul in lacasele de cult, distanta minima de siguranta”;
– art. 65 lit. j) – l):

„Constituie contraventii, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, urmatoarele fapte savarsite pe durata starii de alerta: (…)
j) nerespectarea interdictiilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a) de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise;
k) participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori la intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, interzise in conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a);
l) desfasurarea de catre organizatori a unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, cu nerespectarea masurilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a)”.

 
De aceea, scrie Lumea Justiției, cei interesati pot ataca in instanta Hotararea nr. 47/2020 a CNSU si Hotararea nr. 35/2020 a CJSU Iasi si pot solicita daune morale din cauza ca atat autoritatile centrale, cat si cele locale le-au incalcat libertatea religioasa.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!
ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.
ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.
Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNewsCitește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.