October 20, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Noi restricții în România, după recordul de îmbolnăviri de sâmbătă. Ce localități au intrat în carantină

3 min readDupă comuna Cuca din Galați, a intrat în carantină un sat din județul Dâmbovița, în urma unui focar în primărie. Oamenii din Dobra nu mai pot intra sau ieși decât cu justificări scrise. Coeficientul îmbolnăvirilor a crescut în toate județele, astfel că sâmbătă s-au decis noi restricții, fie în ceea ce privește școlile și grădinițele, fie restaurantele și cafenelele.Satul Dobra din Dâmbovița e păzit zi și noapte de polițiști și jandarmi și nimeni nu poate intra sau ieși fără un motiv întemeiat și o declarație semnată. Noaptea, cei 1.750 de locanici nu au voie să iasă din case, iar masca e obligatorie chiar și afară, în spațiile publice.Rata de infectare în satul Dobra este de 7,3 la mia de locuitori. Din acest motiv, autoritățile județene au luat decizia de urgență ca localitatea să intre în carantină, ceea ce înseamnă că cetățenii de aici s-au întors practic la obligațiile pe care le aveau în starea de urgență.Localnic: „Păstrăm regulile care s-au impus, distanțarea, masca. Avem adeverință și ne deplasăm strict serviciu și acasă.”

Boala a apărut chiar și în Primărie.Aurelian Popa, prefect Dâmbovița: „Au fost 17 persoane infectate, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare.”
Daniel Nica, primarul ales al comunei Dobra: „Primarul actual a fost depistat pozitiv și internat la spital, la boli infecțioase, împreună cu secretarul comunei Dobra. Nu știm exact sursa, presupunem că în cadrul satului a fost cineva infectat, în timpul alegerilor deplasându-se în localitate și prin secția de votare.”Și în primăria Iași există un focar de coronavirus: primarul Mihai Chirica, un viceprimar și alți trei angajați au fost depistați pozitiv.Mihai Chirica, primarul municiului Iași: „M-am retras, m-am izolat, am urmat tratamentul și, sigur, mă voi întoarce la muncă imediat ce lucrurile vor intra în normalitate. Și, se vede foarte clar, așa cum spuneam, și la locul de muncă și oriunde ne aflăm, trebuie să avem cât mai multă grijă.”S-au organizat comitete pentru Situații de Urgență în mai multe orașe. În Bacău s-a luat decizia închiderii tuturor școlilor și grădinițelor din oraș. Iar la nivel de județ s-a impus purtarea măștii în toate locurile publice, inclusiv cele în aer liber.Sorin Gabriel Ailenei, prefect Bacău: „Au fost peste 3 la mia de locuitori și am introdus măsuri suplimentare pentru municipiul Bacău, unitățile de învățământ care vor efectua cursurile în scenariul 3, adică exclusiv online.”
În Cluj s-a decis închiderea restaurantelor și cafenelelor de interior și interzicerea evenimentelor de orice fel.Mircea Abrudean, prefect Cluj: „Aceste evenimente reprezintă cel mai mare grad de risc pentru focare. Din toate anchetele pe care le avem rezultă că foarte multe persoane s-au infectat participând la acest gen de evenimente fără respectarea măsurilor de protecție.”Pe lângă Capitală, județele Alba și Vâlcea au depășit coeficientul de 2 al infectărilor cumulate la 14 zile și raportate la mia de locuitori. Alte nouă  județe au depășit pragul de 1,5.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.