October 29, 2020

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Este nevoie de altă majoritate pentru modificarea legilor justiției

2 min readPreședintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă după întâlnirea pe care a avut-o în aceeași zi cu ministrul de Justiție, Cătălin Predoiu, și cu premierul Ludovic Orban pentru a găsi modalități de îndreptare a legilor justiției. Președintele a spus că actuala majoritatea parlamentară, cotrolată de PSD, a dovedit că „orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile”. Din acest motiv, președintele crede că și modificarea legilor justiției, mutilate de PSD, și implementarea recomandărilor MCV și ale GRECO nu se vor putea face decât atunci când România va avea „o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.”
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
Am avut azi o întâlnire cu premierul și ministrul Justiției pentru a discuta despre proiectele de lege reparatorii menite să corecteze legile Justiției.
Am insistat de câteva luni la Ministerul Justiției să se pună în dezbatere publică aceste proiecte de legi.
În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile legislative brutale ale PSD din perioada 2017-2019 au fost extrem de criticate. Modificările PSD făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog fie nu au avut justificre reală, fie nu au oferit garanții suficiente.
Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra justiției, concertat și bine pus la punct.
Toți știm reacția societății civile, a mediului profesional, a organismelor europene.
Printr-un efort comun s-a evitat îngenuncherea justiției.
De la proteste, sesizări la CCR, Comisia de la Veneția sau alte organisme europene, până la demersurile instanțelor care au sesizat instanțele europene – toate au determinat evitarea acelui pericol.
Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO, care trebuie implementate cât mai curând.
Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile.
Va fi nevoie de o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.
Această contrareformă din ultimii ani a bulversat justiția și a afectat independneța, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația.
Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procuroului, o procedură transperentă pentru procurorii șefi, echilibru instituțional la numirea și revocarea din funcții, desființarea Secției Speciale – iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate.
știre în curs de actualizareCitește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.