Ce măsuri de protecție trebuie respectate în timpul campaniei electorale

Ce măsuri de protecție trebuie respectate în timpul campaniei electorale
Măsuri de protecție în campania electorală

purtarea obligatorie şi corectă a măştii de protecţie şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor; menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimentele electorale; limitarea numărului participanţilor la maximum 50, în cazul evenimentelor desfăşurate în spaţiu închis; limitarea numărului participanţilor la maximum 100 de persoane, în cazul evenimentelor desfăşurate în aer liber; limitarea numărului de persoane la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă; limitarea numărului de persoane la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă; Nerespectarea măsurilor de protecție se sancţionează conform Legii 55/2020 referitoare la unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Alegeri locale. Reguli în campania electorală

Potrivit legislaţiei în vigoare, „în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă”.

În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă.

De asemenea, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Parlamentul a votat un proiect de lege prin care mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consilierilor locali şi judeţeni au fost prelungite până la 1 noiembrie. Decizia a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus şi a faptului că alegerile locale nu puteau fi organizate în luna iunie în condiţii de siguranţă.

Alegeri locale. Klaus Iohannis pledează pentru necesitatea alegerilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că alegerile locale trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie, făcând un apel la responsabilitate. El a pledat și pentru necesitatea alegerilor. „Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a conchis preşedintele.

„Alegerile locale se vor desfăşura în perioada pandemiei. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. (…) Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ asupra numărului de infectări.

Fac un apel la responsabilitate şi aici mă adresez candidaţilor la locale, precum şi echipei de campanie. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării. Nimic nu e mai important ca sănătatea”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României spune că absența unei campanii sau a alegerilor locale ar dăuna democrației.

„Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm. Să nu uităm că alegerile în România deja au fost amânate. Acum ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează răspândirea coronavirusului, ele se aplică şi vedem că funcţionează. De aceea putem avea un proces electoral care se poate desfăşura în siguranţă.

Dragi români, e important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea locală în următorii patru ani. Vreau să subliniez că e esenţial să facem tot ce ţine de noi, autorităţi şi cetăţeni pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Alegeri locale. Unde votez?

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Pe Registrulelectoral.ro poți afla secția de votare la care ești arondat. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:

CNP – codul numeric personal Numele de familie Codul de verificare pe care îl vedeți pe site Registrul este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale.

Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.

Registrul electoral este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

În funcţie de aceste operaţiuni, numărul total al alegătorilor se modifică aproape zilnic.

Alegeri locale. Câți români pot vota

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că la data de 25 august 2020 numărul total de cetățeni români cu drept de vot era de 19.004.986, „cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată pe această temă”.

Dintre aceștia trebuie menționat că doar 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară și pot participa la alegerile locale, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

La alegerile locale nu există liste suplimentare, iar alegătorii trebuie să își exprime opțiunea de vot în localitatea de reședință unde sunt arondați.

Astfel, celor peste 700.000 de români care au domiciliul în străinătate, și care nu vor putea vota la alegerile locale, li se vor mai adăuga și alți români care nu se află în localitatea de reședință, fie că sunt într-o deplasare în afara țării sau în alte localități din România.

În articolul :Citește mai departe

Leave a Reply