Buchetele de flori, interzise în prima zi de școală. Florarii au pierderi uriașe

Buchetele de flori, interzise în prima zi de școală. Florarii au pierderi uriașeBuchetele de flori oferite în prima zi de şcoală erau nelipsite din recuzita elevului întors din vacanţă.

Nu şi anul acesta! Din cauza pandemiei, dascălii au anunţat categoric această regulă generală, fără flori şi fără careu. În pieţe, vânzătorii se plâng că le-au scăzut încasările cu până la 90% față de un clasic început de an şcolar.O zi de duminică în piaţa plină cu flori, ar fi însemnat vânzări uriaşe. Mai ales înaintea începerii şcolii, când părinţii şi copiii se îmbulzeau în anii trecuţi să aleagă cele mai frumoase buchete sau aranjamente. Însă anul acesta, clienţii trec pe lângă găleţile cu flori aproape fără să le observe.Florăreasă: „Eu vând pentru la cimitire azi şi flori, şi ghivece. Nici nu m-am aprovizionat din cauza la virus, mamă. Și eu am copii, nici eu nu duc flori la şcoală. Cum să ducă copilul, dacă trece prin 4 mâini: eu îl vând, copilul duce, mama duce, învăţătoarea îl ia”.Toţi florarii se plâng că anul acesta vânzările le-au scăzut şi cu 80-90% faţă de septembrie anul trecut.
Florăresele aruncă aproape toată marfa
Florăreasă: „De ce s-ar lua virusul printr-o floare și nu s-ar lua prin contactul cu colegii, la toaletă, la bănci. Azi am vândut pentru o zi onomastică un buchet de 5 fire de crizantemă şi câteva ghivece de crizanteme pentru curte”.Florar: „Cum e posibil aşa ceva, să nu meargă cu o floare copilul la şcoală, să oprească şi florile…un coşuleţ…păi şi ce faceţi cu florile?” „Le dăm lu domnii ministru, le aruncăm” spune altcineva.Forfota este mai ales în rândul părinţilor. Pe grupurile private de comunicare, mamele au încercat să se mobilizeze şi să nu lase cadrele didactice fără măcar un buchet de flori, la început de an şcolar. Aşa că mulţi dintre ei s-au reprofilat pe comenzile online. Este şi cazul unei florării din Cluj Napoca, unde, din lipsa clienţilor la uşă, au introdus serviciul de livrare. Astfel, vor putea respecta toate măsurile de igiena şi distanţare, iar curierii vor purta măşti şi mănuşi.Tudor Stancalău, proprietar florărie: „Am avut şi în vară cereri şi avem şi acum câteva cereri pe care le vom livra direct către instituţia de învăţământ. Mai degrabă o mobilizare, ca un gest simbolic de început de an. Părinţii sunt oarecum reticenţi pentru a dărui în aceste momente”.Ministerul Educaţiei a interzis anul acesta, în contextul pandemiei, festivităţile de la deschiderea anului şcolar, iar elevii nu au voie să mai ofere flori cadrelor didactice.Citește mai departe

Leave a Reply