Toaca și clopotul, sisteme de avertizare a incendiilor de vegetație

Toaca și clopotul, sisteme de avertizare a incendiilor de vegetație

Proiectul se află în dezbatere publică.
Ministerul Agriculturii ar vrea și posturi de observație cu dispozitive acustice.
Ne aflăm în era tehnologiei în care chiar și munca în câmp se face mecanizat și cu utilaje ultramoderne. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii își dorește sisteme de avertizare împotriva Incendiilor… ca în Evul Mediu.

Practic, potrivit unui ordin de ministru, fermierii nu mai sună la 112 să anunţe un incendiu de vegetaţie, ci dau semnalul de alarmă altfel: bat toaca, trag clopotele sau suflă în trompetă. Reacţia oamenilor…

”Pe vremuri, când eram în armată, făcea ăla cu talanga, ştii? Aveam nişte genţi din ălea de maşină şi bătea că vine controlul… Acum, ca agricultură, bă, nu ştiu, orice ar fi, nu mai trebuie să îi daţi cu ierbicid de porumb, vreau să fie prăşiţi cu sapa. Să luaţi sapa şi să prăşiţi porumbul”, exclamă un fermier.

Mai mult, în lanuri ar trebui construite posturi de observaţie dotate cu aceste dispozitive de semnalizare acustică. Pentru localnicii unui sat din Dolj, propunerile guvernanților de la București sunt cel puțin bizare.

”I-auzi, să sufli în trompetă. Cum ar fi ca ăla… mâine mergeţi la votare, cu toba prin sat, ştii? Toată lumea, cu câinii la vaccin! La mintea lor, să ştii că se poate, se poate!”, spune un bărbat.

”Asta în niciun caz, cum să facă aşa ceva… să bată toaca? Cum să iau trompeta să urlu că… Ca nebunu’!”, spune, râzând, un alt localnic.

Deloc convinși de utilitatea acestor sisteme de avertizare, sătenii au ajuns să facă glume pe seama lor.

– Dar vă pun şi eu o întrebare? De ce se trage clopotul? Ia ziceţi-mi!

– Nu ştiu…

– De sfoară!

Ministrul nu a comentat ordinul pe care l-a semnat, a transmis reporterilor Observator că are agenda plină, iar documentul e într-o formă ce ar putea fi modificată.

În articolul :Citește mai departe

Leave a Reply