October 21, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Comunicat de presă 31 mai – Ziua Mondială fără Tutun 2020 În fiecare an, în da…

4 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.ro

Comunicat de presă

31 mai – Ziua Mondială fără Tutun 2020

În fiecare an, în data de 31 Mai, Organizația Mondială a Sănătății împreună cu partenerii internaționali celebrează Ziua Mondială fără Tutun, prilej pentru a reaminti tuturor cetățenilor efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv și pentru a descuraja utilizarea tutunului sub orice formă.

În 2020, campania inițiată de Organizația Mondială a Sănătății se îndreaptă către protejarea tinerilor de acțiunile manipulative privind promovarea produselor ce conțin tutun, cât și către prevenirea consumului acestora de către tineri.

La nivel global, produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste 1 milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumat pasiv. Regiunea Europeană a OMS înregistrează una dintre cele mai mari prevalențe ale consumului de tutun din lume, generând o povară masivă pentru sănătate și economie, precum și inegalități enorme în ceea ce privește sănătatea.

În România, ultimele studii realizate de Institutul Național de Sănătate Publică în colaborare cu OMS și CDC Atlanta în perioada 2004 – 2018 arată o evoluție importantă a fenomenului fumatului în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor:

– în rândul adolescenților de 13-15 ani, s-a diminuat rata de scădere a consumului de țigări: în 2017 erau cu doar 8,3% mai puțini fumători curenți decât în 2013, în timp ce în 2013 fuseseră cu 30,3% mai puțini fumători curenți față de 2009.

În același timp, adolescenții au început să fumeze țigări electronice astfel încât procentul elevilor care fumau curent țigări electronice a fost, în 2017, aproape egal cu cel al elevilor care fumau țigări ”clasice”: 8,2% respectiv 8,6%. Mai mulți băieți par să fumeze curent țigări electronice decât țigări obișnuite (10,1% versus 9,8%). In anul 2017 s – a constat că, dintre copiii care au încercat țigaretele electronice, mult mai mulți (53%) au ajuns să le folosească în mod curent, comparativ cu anul 2013 (37,8%).

În 2017, după doar un an de promovare, produsele din tutun încălzit erau deja cunoscute de o cincime (20,6%) din elevii de 13 – 15 ani, iar 3,1% din această categorie de vârstă afirmau că fumează astfel de produse în mod curent (în ultimele 30 de zile).

– în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani, evoluția prevalenței fumatului de țigarete între 2010 și 2018 a înregistrat cea mai mare creștere, de 48,3%, în rândul acestei categorii de vârstă. Astfel, dacă în populația generală prevalența fumătorilor de țigarete a crescut cu 12,6% (de la 26,7% în 2011 la 30% în 2018), în rândul adulților tineri, 15-24 ani, a crescut de la 22,6% în 2011 la 33,5% în 2018.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

În concluzie, deși procentul adolescenților care fumează țigări este în ușoară scădere, acest beneficiu este contracarat de faptul că din ce în ce mai mulți copii și adolescenți de 13 – 19 ani încearcă și apoi fumează curent țigări electronice și produse din tutun încălzit.

Consumul de nicotină în perioada adolescenței are consecințe negative semnificative mai ales din perspectivă cognitivă și comportamentală. Adolescența este o perioadă-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afectează major circuitele cerebrale responsabile de învățare și de controlul atenției, și crește susceptibilitatea pentru comportamente adictive. Inhalată, nicotina induce dependență indiferent de produsul care o furnizează (țigară clasică, electronică sau încălzită), astfel că adolescenții care inhalează azi nicotină, fie și ocazional, au un risc considerabil crescut să devină adulți care consumă zilnic tutun.

Ministerul Sănătății susține demersurile OMS de a contribui la crearea unei generații fără tutun și fără fumat pasiv. Fumatul este scump, iar fumătorii plătesc nu doar bani, ci și prin imagine alterată, sănătate afectată și deces prematur. Fumatul scade imunitatea organismului, fapt cu atât mai important în contextul actualei pandemii provocate de virusul SARS COV2. Nici fumatul, nici nicotina inhalată nu au rol protector față de infectarea cu acest virus; din contră, mucoasa respiratorie este fragilizată iar plămânul deja afectat.

Ministerul Sănătăţii face un apel să fie conştientizat pericolul reprezentat de ţigară şi recomandă renunţarea la consumul de tutun.

Încurajăm pe fiecare cetățean să se informeze din surse sigure, dar și să devină conștient și să respingă numeroasele și variatele informații false promovate, astfel încât copiii, adolescenții și tinerii de azi să fie ”o generație fără tutun”.
Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

37 thoughts on “Comunicat de presă 31 mai – Ziua Mondială fără Tutun 2020 În fiecare an, în da…

 1. SALUTARE ! EU NU VREAU SĂ FIU SALVAT ! NOI FUMĂTORII SUNTEM DISCRIMINAȚI ! DACĂ AVEȚI PUTERE DE CONVINGERE MERGEȚI ȘI PROPOVĂDUIȚI BIBLIA ÎN JUNGLA AMAZONULUI !

 2. Hai sa facem si ziua mondiala pentru taierea pensiilor speciale,reducerea impozitului,coruptia si vanzarea bogatiilor țării,revolutia din ’89 cercetata si acuzarea celor implicati in lovitura de stat,contributia la ministerul sanatatii si cum au fost distribuiti banii cat si in ce s-au facut investitii,Colectiv de ce nu sunt inca la puscarie cei vinovati,10 August genocid,Autostrazi,drumuri etc… prin aplicarea unei ordonante care sa-i bage adanc in puscarie pe cei ce au participat la comiterea acestor infractiuni…E un nou proiect de lege,cand se aplica???Intreb pentru un prieten,asta asa,ca nu numai tutunul dauneaza grav sanatatii….

 3. Acces direct , puterea dragostei , maruta , si multe alte televiziuni imi afecteaza sanatatea nu le interziceti sau sa faceti campanie impotriva lor !!!

 4. Ministerul sănătății sunteți niște paraziți care furați bani oamenilor , ex. eu plătesc casa de asigurări dar nu beneficiez nici măcar de niște analize medicale gratuite ,de fiecare dată îmi spun că nu sunt fonduri ,dar bani mei unde sunt javrelor de la Ministerul sănătății

 5. Așadar, 9.000.000 de oameni MOR ÎN FIECARE AN din cauza fumatului, dar au blocat planeta pentru 350.000 de decese cu Covid, în timp ce industria tutunului este încurajată și susținută, inclusiv prin programe de finanțare guvernamentală.

  Repet: 9.000.000 de morți ÎN FIECARE AN – dar încă nimeni nu a impus o botniță anti-fumat…

 6. Sa o faca fiecare pentru el… Nu mai impuneti altora aberatiile voastre . Nu vrei sa fumezi,nu te forteaza nimeni. Tu de ce ma-ta incerci sa impui altora frustrarile tale?!

 7. Mdea… ce sa zic? Hai sa scoatem tigarile , bauturile acidulate, dulciurile si mezelurile si vom fi toti zen!

 8. Ar putea fi, fiecare zi, zi mondiala a nefumatorilor! fiindca daca dumnezeu il crea pe om sa fumeze, il dota cu horn, cum l-a dotat si cu caile respiratorii pt respirat!!!

 9. Ziua Mondială fără Tutun Pierdut.. 🙂 Matale, ministerule impersonal în care se ascund bipezi cu butoane și agende.. matale vrei fără oameni nu fără tutun și vrei în toate zilele nu doar în una.

 10. Dar că-ți au murit acum de alte boli cărora nu ați vrut sa le acordați asistenta medicala și care plătesc aceste servicii? Rușine!

 11. Ar trebui sa adaugati pe lista fast food-urile(gen MacDonald’s) bauturile energizante, CocaColele, alcoolul(tot), somniferele, anticoncepționalele, vaccinurile, organismele modificate genetic, montsanto, nestle, bili portiță, si lista e mult mai lunga…

 12. De unde o să vă mai finanțați bugetul dacă dispar țigările?? Măriți celelalte taxe sau reduceți cheltuielile ??

 13. E frumos ce spui dar explicale si altora din guvernul lui iohanis baci ca in institutiile publice nu se fumeaza si cu atat mai rau nu se bea alcol rusine sa va fie impuneti reguli pentru altii dar voi nu le respectati dracu va mai voteaza degeaba a ti avut inaintasi ilustri care au facut ceva pentru TARA lor voi nu sunte ti in stare de nimic bateti campii din aprilie si nu se vede nimic tot ce mai merge in economie merge ca merge undei matu de la finante 60000de cereri 500 aprobate .VA DORESC SUCCES URI.PAPAGALI

 14. Ticăloasă ocupație,fumatul, costisitoare și dăunătoare, atât celui care fumează, cât și a celor din jurul său.Nu este doar fumul pe care-l împrăștie în jur,dar și duhoarea hainelor,mâinilor, respirației,etc. Scapi foarte greu de acest obicei toxic și asta doar dacă vrei.

 15. Aș vrea să mă las de acest obicei urît, fumez de aproximativ 35 de ani, aș lua orice numai să nu mai fumez, e foarte dăunător

 16. Singura otrava din lumea asta e tutunul. Alimentele din comert sunt medicamente, elixirul nemuririi!

 17. Inainte de starea de urgenta, vedeam fumatorii de tigari, intr-o postura `incorecta`, insa acum mi-am dat seama ca traim din consum(chiar si cel efectuat de fumatori). Astfel, in prezent nu mai am nimic de comentat asupra celor care fumeaza, chiar este bine sa cumpere tigari si sunt de parere sa fie ieftinite tigarile, pentru a reduce evaziunea fiscala si contrabanda cu tigari. DA, cred ca este mai bine sa fumezi tigari normale, decat sa te droghezi!

 18. 31 mai ziua internațională fără tutun … După ce am fumat 3 țigări la cafea am aflat … O țin la anul !!!

 19. Se sărbătorești și în sediul Guvernului..? Observ că se sărbătorește deodată cu Ziua Mondială fără alcool…

 20. E da murim din cauza țigărilor dar ma întreb eu din cauza E-urile care sunt in alimente băuturi sucuri și etc
  Toate astea de ce nu se spun 😡😡😡

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.