October 16, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Comunicat de presă Nelu Tătaru, ministrul Sănătății salută inițiativa rectorilo…

3 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.ro

Comunicat de presă

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății salută inițiativa rectorilor universităților de medicină și farmacie reuniți în Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România care au trimis astăzi Ministerului Sănătății o propunere de actualizare a bibliografiei examenului de intrare în Rezidențiat.

“Este nevoie de reevaluarea tematicii de concurs și a bibliografiei aferente pentru examenul de intrare în Rezidențiat. O revizuire temeinică a materiei de concurs nu s-a mai realizat de peste 3 ani. Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor și le mulțumesc pentru colaborarea bună pe care o avem. Deoarece sunt mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidențiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidențiat începând cu sesiunea 2021-2022”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Astăzi, rectorii UMF au transmis Ministerului Sănătății punctul de vedere asupra necesității reevaluării și actualizării bibliografiei examenului de intrare în rezidențiat, după consultările avute la nivelul Decanilor și a consultărilor publice organizate pe acest subiect de către Federațiile Asociațiilor Studențești.

În documentul transmis s-a subliniat necesitatea schimbării tematicii și a bibliografiei pentru examenul de intrare în rezidențiat, actuala bibliografie fiind necorespunzătoare, cu erori.

Pe baza opiniilor studenților, rezidenților și ca urmare a consultării cadrelor didactice implicate în organizarea concursului de rezidențiat, rectorii au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este înlocuirea bibliografiei folosite în prezent cu un material bibliografic internațional, tradus profesionist în limba română. Utilizarea lucrărilor de referință internaționale va duce la alinierea la standardele medicale actuale și va permite actualizarea mai facilă în viitor.

Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, pe baza consultărilor, propune schimbarea tematicii și a bibliografiei cu următoarele titluri:

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

⮚ Pentru domeniul Medicină:

1. Medicină internă:

Kumar and Clark's Clinical Medicine, Editura Elsevier, Ediția a 10-a, iulie 2020.

2. Chirurgie:

Essentials of General Surgery and Surgical Specialties, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 6-a, 2019.

3. Pediatrie+ Obstetrică-Ginecologie:

Step-Up to USMLE Step 2 CK, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 5-a, 2019.

⮚ Pentru domeniul Medicină Dentară:

Elaborarea unui manual unic la nivel național, care va cuprinde informații adecvate nivelului de pregătire din perioada studiilor universitare de licență, actualizate și repartizate echitabil între toate specialitățile.

⮚ Pentru domeniul Farmacie:

1. Manual de Farmacoterapie: o traducere a unui colectiv vast de specialiști din țară a cărții: Pharmacotherapy, autori Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V DiPiro de la School of Pharmacy, University of Mississippi Oxford Mississippi; School of Pharmacy Virginia Commonwealth University Richmond, Virginia

2. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 1 editia IV, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 2 editia II, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 3 editia II, 2017 Autori: Popovici Iuliana, Lupuleasa Dumitru-renumiți profesori în domeniu din România, UMF Grigore.T.Popa Iași, UMF Carol Davila Bucureșt

3. Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Ed. Medicală, București, 1993-Selecție de monografii Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, București, 2004

4. European Pharmacopoeia, ed.10- Selecție de monografii

Din cărțile enumerate mai sus se va propune viitoarea tematica de rezidentiat, capitolele alese urmând să însumeze un număr de pagini comparabil cu actuala tematică de rezidențiat, pentru a nu face mai dificilă intrarea în specialitate a absolvenților.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

35 thoughts on “Comunicat de presă Nelu Tătaru, ministrul Sănătății salută inițiativa rectorilo…

 1. Bai voi sunteti intregi la cap? Cum e posibil ca si azi – 24. VI. 2020 – sa fie luata temperatura – ordin impus de voi celor de la marketuri – tot prin scanarea capului si nu a unui brat? Chiar vreti sa NE dati pe topogan. La LIDAL Valenii de Munte, jud. Prahova temperatura clientilor se face tot NASPA / de NEPRICEPUTI – dar TUPEISTI / … CHIAR nu gresesc daca zic NESIMTITI DE PE CRANIU SI NU DE PE BRAT, alt punct al corpului uman, e greu sa inteleaga motivul.

 2. clasic..in facultate studiezi dupa niste cursuri (multe facute intr-un stil absolut idiot) , iar rezi dai dupa ceva international 🤣 atatia profi si nu sunt in stare sa faca ei o carte cum trebuie! bataie de joc! multumim pt prograna internationala! ne va folosi in alte tari ..acolo unde vom si pleca, pe rand! pana una alta..nu toate protocoale si resursele sunt aceleasi in toate tarile incat sa ne putem folosi de asta..in fine..jucati-va voi incercand sa pareti smecheri si inteligenti…

 3. Foarte bine, a fost vreo discutie cu domnii rectori si despre reluarea cursurilor si a stagiilor de pregatire de la 1 octombrie in conditii de siguranta pentru studenti? Sau o sa stam iar 3 luni sau cine stie cat sa facem “medicina” cu ochii in laptopuri, platind aceeasi taxa de 9000 lei?

 4. 1. Toate cartile vor fi traduse in Ro. 2. Cartile vor fi disponibile cu cel putin 6 luni inaintea examenului, speram cu mai multe, s-a propus începutul anului 2021. 3. Toti studentii vor avea aceeași bibliografie, indiferent de facultate. Nu dorim sa favorizam pe nimeni 4. Nu este afacerea nimănui, dorim să facem un pas înainte pentru medicina romaneasca. 5. Volumul materiei incluse în tematica va fi aproximativ egal cu cel actual, nu dorim să punem piedici, ci să facem lucrurile mai simple, actuale și ușor de învățat. 6. FASMR a fost initiatorul acestui demers, deci s-a ținut cont de părerea studenților. 7. Nu răspundem la comentarii jignitoare, este ușor să critici și greu să faci.

 5. Celor din fruntea Ministerului Sănătăţii care au citit numai Capra cu trei iezi şi Scufiţa Roşie, aş vrea să le aduc în vedere că decizia aceasta este una foarte proastă. Da, modificarea bibliografiei este esentială, însă nu faceţi această schimbare decât atunci când toate materialele sunt la indemâna studenţilor. Noi începem anul 6 fără cărţi de pe care să învatam si fara grile esenţiale in procesul nostru de invăţare. O sa traduceți cărţile alea si o sa ni le dati in iunie-iulie 2021. Deci noi va trebui sa învatam 1000 de pagini sau mai mult in 3 luni. Chiar si pentru voi, care ati citit muuuult in viaţa voastră, nu suna aiurea? Nu se aprinde beculeţul? Mai gândiţi-vă puţin si reveniţi asupra deciziei.

 6. Cât suferă comunitatea LGBTQIA 🏳️‍🌈.

  Nimic nu e întâmplător. Guvernul ce face?

 7. bine ca in Germania sunt 2 ani de preclinic, 3 de clinic si 1 an de practica/pregatire rezidentiat, la noi de ce nu se poate asa ceva? 🙂

 8. Ar trebui ca domnul ministru sa tina cont si de parerea studenților, nu doar de cea a rectorilor. Pana una, alta, noi dam examenul acesta. Si de vreo 10 ani incoace se vede ce bine a facut parerea profesorilor.

 9. Credeti ca o sa fie macar traduse corect dpdv gramatical? Sau va e teama sa nu fie tranzitia prea brutala?

 10. Și poate traducem si corect de data asta. 😂 Ca din romana in romana e mai greu.

 11. Poate aveti in vedere si revizuirea examenului de specialitate.La unele specialitati ce sunt intr- o continua schimbare precum oncologia si altele tematica a ramas din 2002.

 12. Si poate modificati si modalitatea de raspuns la examenul de rezidentiat, nu suntem la Arte sa desenam sute de cerculete sau patratele.

 13. Vrajeala ieftina, la noi se schimba orice cu schimbarea puterii politice, dar culmea…tot o schimbare proasta o sa fie!

 14. Propun ca acea ‘traducere profesionista’ sa fie realizata de cineva care are si cunostinte medicale.

 15. Dacă le traduceți la fel de bine ca tratatul de fiziologie Boron, mai bine rămânem la actuala bibliografie

 16. Dupa 30 de ani a acceptat si sistemul romanesc ca e incapabil sa scrie o carte buna si a decis sa ramana la cartile scrise de oameni care stiu sa scrie.

 17. Daca s-a ajuns sa judeci cu aceeasi unitate de masura examenul de capacitate a unor copii de 14 ani la fel cu examenul de rezidentiat al unor oameni, cu varsta dubla, in mana carora ne vom pune sanatatea peste cativa ani, atunci sa ne autodeclaram morti deja. Sa ne cumparam un loc in cimitir, sa ne arvunim crucea si pomenile!😪

 18. “Actuala bibliografie fiind necorespunzătoare, cu erori”.

  Și de câți ani ați avut nevoie sa ajungeți la această concluzie? Exista capitole în compendii pe care o maimuță le putea traduce/ scrie mai bine decât mulți dintre colaboratorii acestor compendii.

 19. O schimbare a materialelor nu este o idee proasta, având in vedere materialul folosit momentan pt examenul de rezidențiat, plin de contraziceri si de interpretări. Dar pana nu se schimba mentalitatea in ceea ce privește pregătirea medicilor rezidenți, puteți sa schimbați 1000 și una de cărți. Examenul asta e doar un examen de triere și nu mi se pare ca scoate in evidentă neaparat inteligenta. Sa speram ca pt generațiile ce vor urma sa susțină rezidențiatul veți pregăti o traducere corespunzătoare a materialului.

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.